De eenzame buxus

  0
  De eenzame buxus

  Buxus is een van de populairste aanplantingen en sierplanten in ons land. Het is een dankbare aanplanting. In volle grond kan die 15 cm per jaar groeien. Met een beetje geduld heeft men na hooguit vijf jaar al een redelijk beschermende haag, die je uit het zicht van de buren en de wandelaars houdt. Buxus groeit prima in de zon, maar ook in de schaduw verdort hij nauwelijks. Ook in de winter blijft buxus zijn aantrekkelijke, donkergroene uitzicht behouden en blijft hij dus een aangenaam ogende struik.

  Buxus is ook een uitstekende kuipplant die perfect gedijt in een pot zodat hij beter tegen vrieskoude kan. Veel handelaars gebruiken de buxus om de ingang tot hun pand te accentueren, al dan niet met een rode loper erbij.

  Zo had bijvoorbeeld mijn vriend Jan bij de ingang van zijn winkelpand twee enorme buxussen staan, die van ver de aandacht trokken. Hij overwoog camera’s te plaatsen om zijn winkel te beveiligen en eventuele bezoekers met boze intenties af te schrikken. Ik raadde hem Tom aan, een andere vriend die van camerabewaking erg professioneel zijn beroep gemaakt heeft.

  Camerabeelden spreken voor zich

  Zekere dag ziet Jan bij het openen van zijn winkel dat een van zijn buxussen verdwenen is. Gelukkig kan hij beschikken over de beelden van zijn camerabewaking. Op deze beelden ziet hij dat de dief met een rode bestelwagen rijdt. Hij ziet ook dat dezelfde bestelwagen iets verder in de straat gaat tanken. Hij gaat te rade bij de uitbaters van het benzinestation, die eveneens camerabewaking hebben. De nummerplaat van de bestelwagen is op die camerabeelden perfect leesbaar. Via een bevriende relatie, die inzage heeft in het rijksregister van de autonummerplaten, komt Jan aan het adres van de dief.

  Jan trekt zijn stoute schoenen aan en brengt een bezoek aan de dief. Hij gaat slim te werk, maakt zich helemaal niet druk en voert zeer ontspannen het gesprek.

  ‘Meneer’, aldus Jan toen de dief de deur opendeed, ‘ik heb een probleem en u kunt dit oplossen. Er is voor mijn deur gisteren een van mijn buxussen gestolen en dit is een groot probleem. Het is namelijk zo dat die twee buxussen een koppel zijn. De buxus die achtergebleven is, weent de hele dag van verdriet en van eenzaamheid. Daarom stel ik voor dat u de tweede buxus ook komt halen, maar dat u eerst naar Van Gastel rijdt en daar voor mij twee olijfbomen koopt, zodat ik opnieuw de toegangsdeur van mijn zaak in ere kan herstellen.’

  De dief weet niet wat hem overkomt. Hij begrijpt niet hoe de man achter zijn identiteit gekomen is. Hij gebaart van krommenaas.

  ‘Euh, meneer, ik weet echt niet wat u bedoelt’, antwoordt de dief totaal uit het lood geslagen. Jan bewaart de kalmte en gaat op zijn ontspannen, maar kordate manier verder.

  ‘Meneer, u weet zeer goed wat ik bedoel. U hebt een van mijn buxussen ongevraagd meegenomen en ik wil nu twee olijfbomen die u bij Van Gastel kan kopen.’

  De dief vermoedt dat hij toch aan het langste eind zal trekken en gaat voor een deel mee in het verhaal als hij rood aangeslagen zegt: ‘Euh, meneer, is er geen andere oplossing mogelijk?’

  ‘Natuurlijk wel’, antwoordt Jan, ‘u kan ook de buxus die u bij mij gestolen hebt, gewoon terugbrengen en voor mijn deur plaatsen. Op de plaats waar hij stond. Dat is misschien nog de beste oplossing en daar neem ik vrede mee en mijn tweede buxus zal ook blij zijn dat ze opnieuw verenigd staan voor mijn toegangsdeur.’

  ‘En wat gebeurt er dan nadien’, vraagt de dief.

  ‘Niets meneer, dan staat gewoon alles opnieuw op zijn plaats. Meer moet ik niet hebben’, zegt Jan op een nuchtere toon.

  ’s Anderendaags stond de gestolen buxus opnieuw op de plaats waar hij stond.

  Conclusie

  Wat leert dit echt gebeurde verhaal? Als je weet waar je moet zoeken, zijn onderhandelingen altijd ontwapenend. Het verhaal van de eenzame buxus werkte veel efficiënter als wanneer Jan naar de politie geweest zou zijn. De onmiddellijke dialoog met een originele invulling heeft hier wonderen gedaan en iedereen was tevreden. Jan had zijn buxus terug en de dief werd niet verder vervolgd dankzij de beschikbare camerabeelden.

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here