Afbeelding
De drie duifkes - Hilde Van Mieghem cover

De drie duifkes - Hilde Van Mieghem

Boekenfoyer

Hilde Van Mieghem is een gevierde actrice en regisseur die haar sporen al ruimschoots heeft verdiend in theater en film. Nu kan ze haar geluk niet op, want haar boek ligt sinds deze zomer in de winkel, een debuut dat al vlug naam maakte: ‘De drie duifkes’.

1920 - Boerendochter Madeleine wordt uitgehuwelijkt en moet haar grote liefde laten staan voor een gewelddadige echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder en moet voor haar familie zorgen. Juliet vlucht van haar verdorven, wellustige moeder en wordt dienstmeisje bij een Joodse familie. Ze wordt zwanger van het gezinshoofd en op straat gezet. Drie vrouwen met elk hun verhaal, hun paden kruisen elkaar tijdens het leven.

‘De drie duifkes’ is een familiesaga die begint in de jaren twintig en veertig jaar later eindigt, de verhaallijn stoelt deels op het leven van de familieleden van de auteur, je voelt de ruwe werkelijkheden van vroegere tijden doordringen.

Vanwaar de titel …? 1925 - Drie duifjes scheren over de paardenkar die Madeleine tegen heug en meug naar haar toekomstige voert. Haar halfdronken vader houdt de kar tegen en spreekt een verdoemenis uit, hij noemt de vogels de zielen van drie stoute dochters die gestraft zijn. Madeleine zal haar man moeten gehoorzamen om dat lot te ontlopen. Hier en daar slaat een dorpeling een kruisteken, c’est la vie.

De drie vrouwen maken pure ellende mee. De kracht die hen verbindt en waarmee ze miserie te lijf gaan is echter bewonderenswaardig, ze vormt mee de schoonheid van het boek, de drang naar geluk die zuurstof geeft. De vrouwen vechten tegen het onheil en de stigma’s die het tijdsgewricht en hun milieu hen toedichten. Ze doen dat elk op hun manier en toch samen, hun vriendschap is een rode draad in een roman over harteloosheid en verdriet, vallen en opstaan met geheven hoofd. Onwerkelijkheden worden waar, en liefde bestaat ook echt. Het geheel getuigt van een onderbouwde visie en sociaal engagement, waarvoor Hilde Van Mieghem overigens altijd tekent. Alles samen maakt haar verhaal universeel.

Je ziet de feiten zo voor je ogen gebeuren, de auteur neemt je mee in haar geschiedenis. Ze laat je stilstaan bij het leven van ‘De drie duifkes’ en nadenken over het leven tout court, over de verhoudingen die de maatschappij destijds tekende tussen sociale klassen, mannen en vrouwen, macht en onmacht. Hun bestaan zou telkens een kroniek van aangekondigd verlies zijn, ware het niet dat ze optornen tegen het lot, of tegen hen die hen in hun pas willen laten lopen.

De stijl van een auteur moet je liggen, of je moet eraan wennen. Dat is ook bij Van Mieghem zo. Haar taal is mooi gedoseerd en afgewogen, zodat de zinnen kunnen bezinken, want over de decennia heen gebeurt er heel veel in dit boek, vergeet niet dat de turbulente oorlogsjaren in het boek verweven zijn met pakkende en heel spannende passages. Feiten opnoemen? Het zijn er nogal wat, elk ervan heeft zijn doel en vormt een onmisbaar radertje in het geheel. De auteur voert een stoet aan personages op. Ze zijn door het leven getekend en spreken elkaar aan in de gij-, niet in de jij-vorm, wat de dialogen dicht bij de lezer brengt. Dit gaat ook over gewone mensen, hun lief en leed, hun passie en lust, hun wanhoop en hun ondanks alles ongelofelijke vitaliteit. Een aanklacht tegen onderdrukking, ja, maar vooral een ode aan het streven naar geluk. ‘De drie duifkes’ is recht uit het hart geboetseerde kwaliteit, die je leeservaring verrijkt.

De drie duifkes Hilde Van Mieghem De Arbeiderspers 408 bladzijden paperback EAN9789029545860