Afbeelding
Dankbaarheid cover

Dankbaarheid

Fik blogt

We leren onze kinderen om ‘dank je wel’ te zeggen wanneer ze iets krijgen. Dat is een kwestie van beleefdheid. Maar leren we onze kinderen en onszelf ook om dankbaar te zijn voor wat we al hebben of wat er al is? Het is namelijk vooral die vorm van dankbaarheid die bijdraagt tot een gelukkiger leven. Veel te veel is vanzelfsprekend geworden en daarenboven wordt de moderne mens almaar veeleisender. Wie zich hiervan bewust is, kan zichzelf op beide vlakken bijsturen en een gelukkiger mens worden.

Dagelijkse zegeningen

‘Tel je zegeningen’ is een wijze raad die steeds minder mensen volgen. Gezond wakker worden, het gefluit van vogels, de zon op onze huid, de regenbui die onze tuin water geeft, dat lekkere, zachtgekookte eitje bij het ontbijt, comfortabele schoenen, een veilig dak boven ons hoofd ... Het zijn stuk voor stuk waardevolle zaken die onopgemerkt voorbijgaan in de drukte van elke dag. In ons hoofd ‘moeten’ we zoveel en maken we zoveel plannen dat we nog nauwelijks de tijd nemen om stil te staan bij onze dagelijkse zegeningen.

Ambitie versus tevredenheid

Doelen nastreven in het leven is fijn. Zolang dit streven geen eeltlaag legt over de levenskunst om nu en dan tevreden te zijn met wat je bereikt hebt of gewoon ... met wat is. Zoals onze samenleving langzaam maar zeker bezwijkt onder het dogma van economische groei, zo ondermijnt het voortdurende streven naar ‘beter en meer’ ons individuele geluk. ‘Te’ is alleen oké voor ‘vrede’ en voor ‘huis’ ... Tevreden en thuis.

Sport of spel

De olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen, klonk nog nooit zo hol als vandaag. Denk aan de sabotage van de rolstoel van Peter Genyn tijdens de Paralympics van 2021. Ook de voortdurende jacht op doping in de sport of het ‘mentale drama’ te moeten omgaan met een tweede plaats, maakt pijnlijk duidelijk dat een gezonde visie ook binnen de sport helemaal zoek is. Sport is enorm waardevol als een gezonde vorm van beweging, liefst in combinatie met een plezant spelelement dat het kind in ons wakker maakt.

Dankbaarheid als medicijn

Bewust aandacht schenken aan dagelijkse kleine zaken die waardevol zijn, maar vanzelfsprekend lijken, dat is levenskunst. Het is bovendien een manier om respect te ontwikkelen voor de natuur, voor vriendschap, voor een gezond leven, voor mentaal welzijn ... Kortom, echte dankbaarheid is een vorm van empathie voor de schepping. Wanneer je dit empathische vermogen voldoende ontwikkelt dan blijft het leven je toelachen, ook tijdens moeilijke momenten.