Afbeelding

18 juni – Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie

Culinair
In 2016 riepen de Verenigde Naties 18 juni uit tot de Dag van de Duurzame Gastronomie. Zo erkennen de VN gastronomie als een uiting van natuurlijke en culturele diversiteit in de wereld en benadrukken ze dat alle beschavingen kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Duurzame gastronomie kan namelijk helpen om de SDG’s (Sustainable Development Goals) te bereiken omdat ze in veel gevallen verbonden is met ontwikkelingen in de landbouw, voedselveiligheid, gezonde en gevarieerde voeding, duurzame voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit.
Wie denkt aan Duurzame Gastronomie, denkt algauw aan labels of etiketten op onze voeding. Voedselproducten die gelinkt worden aan hun land van herkomst bieden een hele reeks aan voordelen op het vlak van duurzaamheid. In de eerste plaats zijn dat economische voordelen voor de producenten en hun gemeenschappen. Daarnaast zorgen lokale producenten en voedselverwerkers doorgaans voor meer inclusieve en efficiënte systemen. Een aantal van de engagementen van duurzame gastronomie zijn vermindering van de armoede, efficiënt gebruik van grondstoffen, bescherming van de natuur, van het klimaat en van culturele waarden, erfgoed en diversiteit.
Wat kan je zelf doen?
“Denk globaal, eet lokaal!” – Stel jezelf (voor en) tijdens het winkelen de volgende vragen.
  • ‘Koop ik een seizoensproduct aan?’ Vraag raad aan je winkelier of zoek het op via www.lekkervanbijons.be.
  • ‘Waar komt het product vandaan?’ Een product dat minder kilometers heeft afgelegd is vanzelfsprekend beter voor het milieu.
  • ‘Wie heeft het geproduceerd?’ Koop je voedsel van kleine producenten, dan steun je hen!
Ben je op vakantie? Weet dan dat eten bijna overal ter wereld een belangrijk en bepalend deel van de cultuur is. Wees avontuurlijk en probeer de lokale specialiteiten uit. Hamburgers van de fastfoodketens of frietjes met stoofvlees kan je eten als je weer in België bent ...
Afbeelding