Dag van de Landbouw zet boerderijen en streekproducten uit de Zuidrand in de kijker

0
Dag van de Landbouw zet boerderijen en streekproducten uit de Zuidrand in de kijker

Op zondag 19 september organiseert Streekvereniging Zuidrand bij Hoevewinkel Jamico in Aartselaar tal van activiteiten tijdens de Dag van de Landbouw.

Het boerderijleven zien, proeven en beleven

Voorzitter Bart Seldeslachts blikt vooruit: “Met deze activiteit komt de Streekvereniging Zuidrand na lange tijd weer buiten. Met het thema ‘landbouw’ vinden we een perfecte match voor onze werking rond toerisme, erfgoed en cultuur. Tijdens de Dag van de Landbouw belichten we elk aspect van ons landbouwverleden en de huidige landbouwbedrijven in onze Zuidrand. We hopen op mooi weer, het terras staat alvast klaar om de mensen te ontvangen.”

De Zuidrand was eeuwenlang landelijk gebied. Van dunbevolkt gebied met een paar honderd landbouwfamilies, verstedelijkte de Zuidrand in razendsnel tempo na 1945. Dat neemt niet weg dat er vandaag nog overal sporen zijn van het landelijk verleden. In een openluchtexpo toont IOED Zuidrand hoe enkele hoeves uit de Zuidrand bewaard, herbestemd of verdwenen zijn.

Tijdens de Dag van de Landbouw laat Streekvereniging Zuidrand je (letterlijk) proeven van het landbouwverleden. Met een mini-streekproductenmarkt én uitzonderlijke zondagopening van de hoevewinkel Jamico, geniet je van lokale producten. Streekproducent Amielo pakt die dag bijvoorbeeld uit met een opblaasbare bijenkorf waar je de bijen van dichtbij kan bewonderen en zelf een imkerpak kan aantrekken. Microbrouwerij Jacobs en Volders bieren laten je genieten van hun lekkere streekbieren zoals Serlaer, Lily en Joske. Ook het Kontichs specfour van Bakkerij St. Rita, een ambachtelijke lekkernij uit de regio, is het proeven waard.

Meer boeren ontdekken? De fietstochten van Burgers en Boeren leiden je langs enkele boeren uit de Zuidrand. Via korte filmpjes krijg je een blik achter de schermen van het landbouwbedrijf. https://www.dezuidrand.be/fietstochten-burgers-en-boeren

Boerderijvertellingen voor jong en oud(er)

Vertelster ZinDerDing neemt je mee op twee boerderijverhalen. Met De Melkmagiër (6+) en Boeren Troef (8+) vertelt ze op humoristische wijze meer over wat een boer zoal bezighoudt en waar je melk en kaas vandaan komt. Na 20 minuten ben je weer wat wijzer (en gelukkiger). Je kan je plekje op voorhand reserveren via www.edegem.be/tickets of ter plaatse aanschuiven.

Praktische info

Datum : zondag 19 september '21 van 13 tot 18u

Locatie : Hoevewinkel Jamico, Adriaan Sanderslei 138 (bereikbaar via de Kleistraat), 2630 Aartselaar

Prijs : Gratis toegang

Vertellingen: elk uur een vertelling tussen 14 en 17u.

Meer info via: www.dezuidrand.be/dag-van-de-landbouw.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here