Cultuur op dreef

0
Cultuur op dreef

Begin augustus zagen we op ATV dat de musicals weer werden opgestart. Wat denk je? Direct naar mijn pc gerend om kaarten te bestellen! Eind augustus bleek er nog plaats te zijn. En dan was het zover. Met de tram naar Antwerpen, uitstappen bij halte Meir en via Wapper naar de Stadsschouwburg gestapt. De sfeer in de zaal was ongelooflijk. Al die mensen, jong en minder jong, die bijna anderhalf jaar hadden gewacht om weer op cultuuruitstap te gaan.

Puur genieten

Hoef ik nog te zeggen dat we genoten hebben? Met volle teugen! Nog met mondmasker op, maar mensen: wat een ambiance! De avond is voorbij gevlogen, het was 23.30 uur voor we erg in hadden. Bezoek aan de bar bleek nog niet mogelijk wegens bekende redenen. Toen we buitenkwamen, werden we nog beloond met een extraatje, Aurora Borealis of ‘het Noorderlicht’ nagebootst door een Zwitserse kunstenaar voor de Zomer van Antwerpen. Ook de moeite om even bij stil te staan. Je moet er maar opkomen, lichtbundels gecombineerd met rookeffecten, eenvoudig, maar met mooi resultaat!

Uitstel was geen afstel

Ondertussen ontvingen we bericht dat de uitgestelde cultuurvoorstellingen van 2020 opnieuw ingepland waren en dus binnen de 14 dagen zitten we weer te kijken naar een musical, op een andere locatie weliswaar. Nu pas dringt het door, hoe hard we dit gemist hebben. Maar niet alleen wij als toeschouwer, ook de acteurs, zangers, dansers en crew die aan zo’n voorstelling meewerken. Het plezier spatte ervan af, je zag gewoon dat ze er ongelooflijk veel zin in hadden, om weer aan de slag te gaan.

Kosten onder controle

Zo een productie ineensteken vraagt veel energie, planning en geld. Want reken maar uit wat dit allemaal kost buiten de lonen van de medewerkers. Zoveel verschillende kostuums en ingenieuze decors maken en opbouwen. Dat neemt een flinke hap uit het budget, denk ik dan. Het voorbije jaar hebben ze soms zwarte sneeuw gezien en ze moeten kostenbesparend werkten. Neem nu het decor, die stukken worden verschoven, omgedraaid, gecombineerd met andere stukken, allemaal heel vindingrijk in mekaar gepuzzeld voor een optimaal effect. Ook kostuums worden misschien later nog opgevist voor een andere productie, wie weet. Want alle beetjes helpen als het op centen aankomt.

Hopen op een goed cultuurjaar

De experten waarschuwen wel voor mogelijk een vierde golf die nog wat roet in het eten zou kunnen gooien. Toch ga ik ervan uit dat we een goedgevuld najaar tegemoet gaan. Van verschillende mensen uit mijn omgeving hoor ik dat ze naar film, theater, musical, concerten enz. gaan. De cultuurhonger is groot.

Dat doet deugd aan het hart

Hoe komt het toch dat we zo kunnen genieten van zo’n uitstap? Omdat we ons soms in de verhalen herkennen, omdat we gewoon even ons verstand op nul willen zetten en ons laten onderdompelen in een bad van muziek. Klassiek of modern, dat maakt niet uit, dat is volgens ieder zijn smaak. Maar muziek kan ons raken, tot in ons hart. Hoeveel mensen raken niet ontroerd door een lied of een muziekstuk, soms tot tranen toe. Zo’n momenten zouden we meer moeten kunnen ervaren. Als er een goede remedie is tegen stress, dan zijn het deze momenten waar we geraakt worden tot in ons hart, ons huis van emoties. Dat hoeft niet altijd op verplaatsing te zijn. Dat kan ook gewoon thuis, bij de radio of gestreamde muziek. Een bepaald lied of muziekstuk roept herinneringen op. Wanneer we die muziek dan horen, herbeleven we die herinnering met alle bijhorende emoties. Die kunnen negatief of positief zijn, maar meestal sluiten we dan onze ogen en komt er een glimlach op ons gezicht. Ik hoop dat we het komende cultuurjaar nog veel zulke momenten mogen beleven. Wij hebben alvast nog een bezoek aan de cinema in het vooruitzicht, en een concert …

Kristel Van Doorslaer – stresscoach

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here