Cultuur onder vuur

0

De nieuwe regering hakt stevig in op de cultuursubsidies. Na een derde besparingsronde op korte tijd, met nu ook nog eens 60% besparing op projectsubsidiesis het inderdaad wat hypocriet om nog van een kaasrasp te spreken. De kaasrasp werd een hesp-bijl en de verontwaardiging is groot. Michaël Pas reageert verbolgen op wat hij een ‘frontale aanval van de eigen cultuurminister’ noemtTot overmaat van ramp giet Filip Brusselmans van Vlaams Belang olie op het vuur door te beweren dat cultuur een exclusief tijdverdrijf is voor de linkse elite

Op zijn Facebookpagina reageert de immer genuanceerde en aimabele Warre Borgmans als volgt …  

Eerlijker zou zijn om gewoon te zeggen: “We schaffen projectsubsidies af, dan zijn we die bedelaars kwijt!” Cultuur is opvoeding, verlichting, verruiming, verrijking der geesten, … Cultuur dient omarmd te worden, liefdevol geknuffeld, niet doodgeknepen, niet vertrappeld, weggeschopt of afgestoten. Wat drijft er boven als een samenleving opgegraven of herontdekt wordt? De cultuur, alleen de cultuur!  

(lees verder onder de foto)

Jonge schrijvers en theatermakers verdienen een duw in de rug, moeten aangemoedigd worden, gestimuleerd. Dit beleid spuugt hen voluit in het gezicht. Ik ben geen politicus, alleen een ambassadeur of liefhebber van de kunsten. In mijn beroep stel ik me dienstbaar op. Dit cultuurbeleid zet me met m’n rug tegen de muur. Na nota te hebben genomen van deze beslissing verzuchtte ik spontaan: “Ik ben blij dat m’n loopbaan bijna ten einde is …” Ik, die nog vol speeldrift en energie zit om aanstekelijk, fris, levend, klassiek of hedendaags theater te spelen. Creatief bloed zal altijd kruipen waar het kan, ervan uitgaande dat de ader niet afgeknepen wordt, want dan zijn we dood. 

De belangrijke rol van Kunst en Cultuur  

Hoewel de afgelopen vijf jaar de Vlaamse subsidies voor Ondernemen en Innovatie meer dan verdubbelden (van 189 naar 400 miljoen euro), krijgt Cultuur het stilaan enorm zwaar te verduren. Terwijl vooraanstaande economen waarschuwen voor subsidiegulzigheid bij ondernemers, blijft de nieuwe Vlaamse Regering duidelijk de kaart van het bedrijfsleven trekken.  

Door te verbinden, te verheffen, te ontspannen en inzicht te geven, levert de cultuursector een belangrijke sociaalpedagogische bijdrage aan de samenleving. Daarnaast genereren Kunst en Cultuur ook heel wat tewerkstelling, zowel op als rond de scene. De geplande besparingen ondergraven niet alleen onze cultuur, maar ook het sociale weefsel en het ontwikkelingsniveau van de modale Vlaming. En die laatste twee zijn van groot belang voor een gezonde en gelukkige samenleving.  

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here