Afbeelding
In-zich-t

In-zich-t

Fik blogt

De tweede golf van coronabesmettingen sluit heel wat mensen niet alleen op in hun huis, maar ook in zichzelf. Radio en tv beperken zich tot cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens en voeden de angst. Zowel politiek als wetenschap reppen met geen woord over de mate waarin onze manier van leven bijdraagt tot dit soort crisissen. De vraag hoe we op lange termijn omschakelen naar een duurzame en gezonde levenswijze dringt zich op. De focus ligt helaas nog steeds op het vinden van een vaccin en terugkeren naar business as usual.

Angst en verwarring troef

Zowel de berichtgeving als de aanpak van de crisis is niet eenduidig. Wetenschappers en maatregelen spreken elkaar tegen en andere landen kiezen daarenboven voor andere maatregelen. De vrijheid van mening viert hoogtij op sociale media en maakt de verwarring compleet. Complotdenkers en conformisten maken elkaar met de grond gelijk en een gebrek aan nuance drijft mensen hoe langer hoe meer uit elkaar. Helaas beperkt deze trend zich niet langer tot sociale media. Ook familie- en vriendschapsbanden komen meer en meer onder druk.

Afstand en hygiëne verplicht

Steeds meer mensen kwijnen weg in eenzaamheid. Dit terwijl social distancing, handen ontsmetten en nauwelijks sociale contacten ondertussen het nieuwe normaal zijn. Toch schept de crisis ook mogelijkheden. We telewerken, leren skypen, maken tijd voor nieuwe hobby’s en overleven het zelfs wanneer we niet op restaurant of op reis gaan!

Economie aan bezinning toe

De impact van het onzichtbare virus is immens. Lockdowns en semilockdowns wisselen elkaar af, waardoor bedrijven en zelfstandigen in de problemen komen. Ook hun medewerkers gaan steeds meer gebukt onder de gevolgen van de coronacrisis.

Hebben we de afgelopen decennia niet te veel geld rondgepompt in een systeem dat uitsluitend gefocust is op ‘groei’? Komt de productiviteitsstijging, die de industriële (en digitale) revolutie mogelijk maakt, niet ten goede aan enkelen, ten koste van het algemene belang? Moeten we niet terug naar een ecologisch verantwoorde economie die de schaarse middelen verdeelt in functie van de behoeften van iedereen? Het antwoord is driemaal JA en op termijn zal dit ook gebeuren ...

Anders gaan leven

Ondertussen moeten we als gewone burger verder met ons leven en ... met onszelf. We hebben hoe langer hoe minder uitlaatkleppen die ons afleiden van wat er werkelijk in ons omgaat. Slechte relaties, negatieve gewoontes en karaktertrekken wegen zwaarder door, naarmate we meer op onszelf zijn toegewezen. We kunnen er niet langer omheen en moeten ermee aan de slag. Kom uit je kot! Trek de natuur in en bezin je over wat essentieel is. Anders leven is mogelijk ... en beter.