Afbeelding
Cannabis: nuttig of te verbieden?

Cannabis: nuttig of te verbieden?

Gelukkig gezond

Iedereen kent tegenwoordig cannabis (synoniem: hennepplant, wietplant), maar bijna uitsluitend als hallucinogeen middel in de rij van cocaïne, heroïne, ecstasy, lsd en andere drugs. Maar wist je ook dat eeuwenlang de cannabisplant door onze voorouders als kledingvezel, huidcosmeticum, voedingsmiddel en medicijn werd gebruikt?

Van de vezels van de hennepplant kan textiel gemaakt worden en dat is goed nieuws voor de ecologisten, want hennep is misschien wel de duurzaamste, natuurlijkste vezel die we kennen. De plant groeit heel gemakkelijk en snel. Onkruidbestrijders zijn niet nodig, want onder de plant gedijt niets. Bovendien ziet kleding uit hennepvezels, bijvoorbeeld hemden en T-shirts, er mooi uit. Het is immers een hoogwaardige vezel, vergelijkbaar met vlas waarvan linnen en lijnwaad wordt gemaakt. Hennepkleding glanst mooi en voelt comfortabel aan. Het grootste probleem voor cannabis of hennep is dat de markt nog erg klein is. Er wordt nog te veel gefocust op katoen en … meestal wordt de cannabisplant voor iets anders gebruikt!

Een dag- en nachtcrème, een gelaatsmasker of oogcrème, bij sommige parfumerieën kan je ze op basis van cannabis kopen. Of beter gezegd: op basis van CBD (= canna-bi-diol), een niet-psychoactieve stof die voorkomt in cannabisplanten. Dit middel zou ontstekingsremmend, ontsmettend en hydraterend werken volgens de fabrikanten. Er zal wel een grond van waarheid inzitten. Uit enkele steekproeven weten we dat sommige mensen er een effect van merken, maar echt gefundeerd wetenschappelijk onderzoek is er niet. Het is nog niet bekend welke combinaties werken en wat precies de geschikte hulpmiddelen zijn. Het zou zo maar kunnen dat er combinaties moeten gemaakt worden met het verboden ingrediënt van hennep, met name het psychoactieve THC (= tetra-hydro-cannabinol). In de toekomst zullen hennepproducten dus zeker nog opduiken. Eerst is er voldoende wetenschappelijk onderzoek nodig, inbegrepen naar de niet-psychoactiviteit van de gepresenteerde huidcosmetica.

In de VS zijn er enkele medicijnen die zijn gemaakt op basis van het ‘verboden’ THC, die specifiek werkzaam zouden zijn tegen kankerpijnen en aanverwante, alleen in de apotheek met voorschrift te verkrijgen. Europese artsen en beleidsmakers negeren die medicijnen uit schrik dat ze, ondanks het gebruik op voorschrift, de stapsteen zouden zijn om andere drugs te gebruiken.

Ook in voeding wordt de cannabisplant al eeuwenlang gebruikt. Nu is er zelfs in sommige supermarkten ‘Cannabread’ te koop, een brood op basis van THC-vrij cannabiszaadmeel. Daarnaast zijn er frisdranken, koekjes, ijs, vleesvervangers (hennep bevat veel vleesachtige eiwitten) en vooral hennepolie van hoge biologische waarde dankzij de vele onverzadigde omega-3 vetzuren, vergezeld van de nodige vitaminen en mineralen.

De voedingswaarde van hennepzaad is goed. Op het vlak van eiwitten en vette oliën zit het zelfs meer dan goed. De waarden van hennepzaad doorstaan de concurrentie met andere zaden zoals lijnzaad, en pitten zoals die van pompoen of zonnebloem moeiteloos. Ook de vitaminen en mineralen zijn oké, maar niet echt uitzonderlijk. Hennepzaad draagt natuurlijk wel bij aan de smaak (= notensmaak), kleur en textuur van bijvoorbeeld brood en dat kunnen redenen zijn waarom iemand ervoor kiest.

Hennepzaad wordt geregeld gepromoot als ‘superfood’ en zou een hoop voordelen hebben. Veel wetenschappelijk bewijs bestaat daarvoor voorlopig niet. Dat het goed is voor de cholesterol klopt wel, want er zijn weinig verzadigde vetten in hennepolie aanwezig, maar dat is bij andere zaden ook zo. Voorlopig lijkt het vooral op een hype zoals chiazaad dat enkele jaren geleden ook was. Op zich niet slecht, maar ook niet zo bijzonder.