Afbeelding

Broers De Belie in de kijker

Nieuws

“De Belie” is een bekende naam in Berchem en omstreken. André en Mariette De Belie, de ouders van Franky en Tom, openden 55 jaar geleden al hun “Beenhouwerij De Belie” in de Jozef Wautersstraat. We kunnen dus zeker spreken van een gevestigde waarde. Tegenwoordig werken de broers zelf hard verder aan hun eigen zaken, Keurslager De Belie en Brasserie Magalie, én aan de goeie naam van de familie.


Keurslager De Belie

Oudste zoon Franky is vandaag al meer dan 20 jaar zaakvoerder bij Keurslager De Belie. Hij en zijn echtgenote Hilde runnen de zaak met veel flair. Franky kent zijn klanten, en zij hem. Boodschappen doen wordt meer dan een klusje als ze met een kwinkslag en een knipoog gepaard gaan.
Franky nam van zijn ouders een bloeiende zaak over die toen al zo goed georganiseerd was dat hij niets hoefde te veranderen. De lat blijft wel hoog liggen. “Wij gaan al al die jaren voor topkwaliteit”, meldt Franky ons trots. “We werken uitsluitend met de beste ingrediënten. Alleen zo kan je een uitmuntend eindproduct afleveren.”
Een mooi voorbeeld daarvan is hun leverancier. “We werken al 55 jaar met dezelfde kweker. Als je kwaliteit hebt gevonden, waarom dan veranderen? Ons aanbod volgt trouwens ook altijd de seizoenen. Alleen zo kunnen we garanderen dat onze producten van de hoogste kwaliteit zijn.”
Keurslager De Belie is bovendien ook een one stop shop. Naast de meer traditionele slagerijproducten zoals vlees, charcuterie, bereide maaltijden, enzovoort, vind je er bijvoorbeeld ook zuivel en fruit, door Franky zelf geselecteerd op de vroegmarkt. Maar bij Franky en Hilde vind je niet alleen basisingrediënten – je haalt er alles om van je maal een feestmaaltijd te maken. Voorbeelden zijn de heerlijke confituren die hun patés uitstekend tot hun recht laten komen. Ook voor het lekkere flesje wijn dat je feest compleet maakt, kan je bij De Belie terecht.
De Belie levert niet alleen de hoogste kwaliteit in zijn voedingswaren, maar ook in zijn service. “We willen onze klanten adviseren. We kennen het antwoord op al hun vragen. Heb je nog nooit stoofvlees gemaakt, dan bezorg ik je een leuk recept. Lukt het je niet om een lekkere vol-au-vent te maken, dan zoeken we samen uit wat je kan veranderen.” Franky en Hilde zijn pas tevreden als hun klanten van een onvergetelijke maaltijd hebben kunnen genieten. “Op kerstavond en kerstdag kan je bij ons onze specialiteit, warme gevulde kalkoen afhalen”, benadrukt Franky. “Zo hebben de mensen er geen werk meer mee!”
Franky en Hilde organiseren ten slotte ook regelmatig tastings. Zo kan je komende zaterdag 20 oktober komen proeven van verschillende patés. Elke klant krijgt er een gratis potje ajuinkonfituur bovenop. Schrijf je in op de nieuwsbrief op www.keurslagerdebelie.be of check de Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

Brasserie Magalie

Ook jongere zoon Tom heeft de culinaire microbe geërfd. Enkele jaren geleden nam hij samen met zijn echtgenote Cathy de zaak van Cathy’s ouders over: de verborgen parel Brasserie Magalie aan de Fruithoflaan.
Je wordt er ontvangen in een familiale sfeer. Ook de dochters van Tom en Cathy, Maxime (19) en Axelle (16) zijn regelmatig in het restaurant te vinden. Je kan er terecht voor heerlijke traditionele gerechten en Vlaamse klassiekers, zoals stoofvlees en Gentse waterzooi. Vrijdag is visdag – chef Carl schotelt je dan sliptongetjes met tartaarsaus, rog met kappertjes in botersaus, enzovoort voor.
Op weekdagen kan je er het weekmenu bestellen voor maar 17 euro. In ruil krijg je een eerlijke, dagelijkse keuken op je bord. Je vindt het volledige menu van de brasserie terug op www.brasserie-magalie.be.
Net als zijn broer hecht Tom het grootste belang aan kwaliteitsvolle seizoensingrediënten. “Onze chef Carl zorgt in de komende weken weer voor heerlijke wildmenu’s tijdens het wildseizoen: hazenrug, hertenfilet, ze passeren allemaal de revue. Al ons vlees komt natuurlijk van Keurslager De Belie!”
“We willen trouwens ook geen seizoenen ‘forceren’”, vertelt Tom. “Mensen zitten bijvoorbeeld elk jaar vol ongeduld op de eerste mosselen te wachten, maar wij willen lang genoeg wachten, zodat we alleen de lekkerste mosseltjes kunnen maken. Soms moeten we klanten teleurstellen, maar als we hen uitleggen dat we de kwaliteit nog niet voldoende vinden, geloven ze ons op ons woord.”
“We blijven trouwens ook na de zomer mosselen serveren. Veel zaken stoppen ermee na de zomer maar wist je dat het mosselseizoen eigenlijk loopt tot eind december? Mosselen hebben warm water nodig om goed te kunnen groeien en het zeewater blijft daarvoor warm genoeg tot in december. Je kan dus heerlijke mosselen eten tot het einde van het jaar!”

Twee handen op een buik

Franky levert het vlees voor de brasserie van Tom maar de broers De Belie werken ook nog samen aan andere projecten. Zo ontwikkelden ze enkele jaren geleden hun bekende De Belie koffie, die uiteraard ook voldoet aan hun hoge standaarden. Wat ondergetekende nog meer intrigeerde, zijn de Gins De Belie – de gewone en de wintergin.

Bij de gin hoort trouwens ook nog een vermouth. “We wilden eens iets anders doen”, vertelt Tom. “Toen we daarover aan het brainstormen waren, kwam we snel op het idee ‘gin’, maar we hebben ervoor gekozen om meteen ook een vermouth te maken, omdat de twee perfect samen passen. Heel leuk om voor te stellen aan onze klanten, die altijd heel geïnteresseerd zijn.
Als we de broers vragen naar hun plannen voor de toekomst, dan luidt het antwoord eenduidig: “voortdoen zoals we bezig zijn!” Franky en Tom zijn terecht trots op hun werk!
En zo verlaten we jullie, beste lezers, met een paar originele ideeën voor etentjes, geschenkmanden enzovoort, voor tijdens de komende herfst- en winterperiode!
Tekst: Joyce Verschueren – foto’s: Keurslager De Belie en Brasserie Magalie
Afbeelding