Brexit in het land van Gulliver

0

Wat een schouwspel! Het zou amusant zijn, als het niet over serieuze dingen ging. Ze zijn er daar in de UK een potje van aan het maken. Het niveau van de discussie (in en rond parlement en regering) gaat zienderogen naar beneden. Er beginnen zelfs al scheldwoorden te vallen in het anders zo voorname parlement. Er wordt vooral ‘op de man’ gespeeld. Het is zelfs de vraag of iemand nog weet waar de bal is!

‘Gullivers reizen’

In het geweldige boek met deze naam, van Jonathan Swift (geschreven in 1726!) komt Gulliver op een eiland (jawel!) terecht waar er twee politieke partijen zijn: de “breed-toppers” en de “smal-toppers”, naargelang ze hun gekookte ei met de smalle of de brede kant naar boven zetten in het dopje. Hilarisch!! Mensen zijn het vaak oneens over onbenulligheden, maar maken er een groot spel van. Er vormen zich groepen van voorstanders en tegenstanders, en ze willen hun gelijk halen, ten koste van alles. Nu gaat het in de UK niet over pietluttigheden, maar het is toch opvallend dat in de debatten nergens een degelijke argumentatie aan bod komt over voordelen en nadelen. We hebben eerst gestemd, en dan gaan we eens nadenken. Ambtenaren hebben schattingen gemaakt van de mogelijke pijnlijke gevolgen van een ‘BREXIT zonder akkoord’. Zie je daar iets van in de debatten? Johnson beweert koudweg dat er onderhandeld wordt met Europa, maar dat blijkt gewoon niet waar te zijn. Ze zitten daar blijkbaar gewoon te herhalen wat ze niet willen (de ‘backstop’, het politieke verzekeringscontract voor Ierland om de broze vrede te beschermen). Blijkbaar is dat behoud van vrede niet zo belangrijk voor de ‘Brexiteers’.

Lessen uit het verleden

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de grote Europese landen, vooral de aartsrivalen Duitsland en Frankrijk, iets geleerd. Ze zijn blijkbaar tot het inzicht gekomen dat je beter kan samenwerken dan elkaar bevechten. Dat is ook niet altijd gemakkelijk, maar het brengt je wel verder! Er staat in de polders van de Westhoek een toren, met als boodschap ‘Nooit meer oorlog’. We hebben het wel gehad! In de UK hebben ze blijkbaar maar één ding geleerd uit de oorlog: we hebben gewonnen! Het zit wel wat in de Angelsaksische cultuur steeds te willen winnen van de andere, de sterkste te zijn. De uitlatingen en daden van Trump in de USA wijzen ook sterk in die richting. Ook geen bemoedigend vooruitzicht, maar het lijkt erop dat de UK liever wil aansluiten bij de USA dan bij Europa. We waren wel getrouwd (in Europa), maar die ‘cafépraat’ van over het water vind ik leuker, dus gaan we scheiden en een nieuwe relatie beginnen. Met wat leugens en intimidatie kunnen we wel een meerderheid krijgen in het referendum. Dan kunnen we ‘de wil van het volk’ als kapstok gebruiken voor ons plan.

Wat zal het worden?

Het is duidelijk een dubbeltje op z’n kant. Het tactische spel gaat steeds meer over ‘wie het haalt’ dan over een verstandige beslissing. Er is natuurlijk nog een kans dat de onzin tijdig wordt gestopt, maar we hebben er weinig invloed op. We zullen moeten afwachten, maar stel dat het inderdaad een harde scheiding wordt (een soort vechtscheiding, zonder akkoord over de kinderen), wat dan? Niemand zal het perfect voorspellen, maar het zal pijn doen, dat is zeker. Misschien is dat de ‘les’ die de UK nodig heeft om tot bezinning te komen. Mensen worden soms ook maar volwassen als ze een serieuze blunder hebben begaan en bereid zijn om dat toe te geven. Boris is in elk geval zijn eigen clubje van heethoofden ernstig aan het uitdunnen (mensen uit de partij gezet). Misschien zullen kandidaten met uitgesproken ‘pubergedrag’ in de toekomst minder stemmen krijgen. De kans bestaat dat, zelfs na een harde BREXIT, de UK na een aantal jaren terugkomt. Misschien in het begin wat schoorvoetend met pogingen om toch wat handelsverdragen af te sluiten. Op die basis groeit er misschien opnieuw iets moois, meer solide en doordacht. Het verstand komt met de jaren, maar niet altijd. Zonder de jaren is het in elk geval moeilijker. Zullen we duimen?

hugoderkinderen.blogspot.com

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here