Bomb Road van Michel Koeniguer

0

Begin augustus verscheen het eerste deel van de trilogie BOMB ROAD, gesitueerd op het einde van de jaren 1960 in Vietnam.

Getekend en geschreven door de bekende Franse auteur MICHEL KOENIGUER (°1971), een Straatsburger die in la douce France aardig bekend is door zijn interessante, actievolle strips Misty Mission, Eightball Hunter, Bushide, Brooklyn 26 ND, The Bridge, Berlijn zal ons graf zijn, grotendeels beïnvloed door de Japanse mangastijl.

BOMB ROAD 1 – Da Nang

De achtenzestigjarige kolonel Bradley ‘Redneck’ Towsend, piloot bij de Amerikaanse Marine, leeft teruggetrokken in zijn chalet in de Rocky Mountains.

Door zijn ziekte vult hij zijn dagen met televisie-nieuwsuitzendingen kijken en bezorgd zijn om zijn zoon, die Apachehelikopterpiloot is in Irak.

Als er zich een ‘kazernehulpje’ aanmeldt, een jonge piloot die werd gestraft omdat hij in zijn overmoed een splinternieuwe F-22 in de prak heeft gevlogen, is dat voor de oude piloot een gelegenheid om herinneringen op te halen aan zijn tijd in Vietnam, meer bepaald in Da Nang.

Uitgeverij Silvester Strips, 2019, 48 pagina’s, prijs: 17,95 euro, hardcover

BOMB ROAD 2 – Chu Lai

Het is 1969. Elke avond worden de vele bodybags in de vliegtuigen geladen voor de terugreis naar huis.

Elke dag verwachten Amerikaanse soldaten aan hun eind te komen in een vuurzee boven de dichte, stinkende jungle, zonder dat het ook maar ergens toe dient. Geen enkele redelijke mens wil leven op een zandstrook als Chu Lai, gekneld tussen de zee en de bergen.

Uitgeverij Silvester Strips, 2019, 48 pagina’s, prijs: 17,95 euro, hardcover

Het derde en laatste deel wordt nog dit jaar verwacht, of begin 2020.

BOMB ROAD herinnert mij af en toe aan Buck Danny, de Franco-Belgische realistische stripreeks van Jean-Michel Charlier, waarin Buck Danny, een kolonel van de Amerikaanse luchtmacht, avonturen beleeft met zijn kompanen Jerry Tumbler en Sonny Tuckson. Vergeten we niet dat Buck Danny de gangbare Amerikaanse strips in het weekblad Robbedoes stap voor stap terugdrong.

Op enkele schoonheidsfoutjes na is Bomb Road gelinkt aan historisch correcte en waargebeurde Vietnamevenementen of gebaseerd op situaties die dan wel realistisch of gebaseerd zijn op geschiedkundige gegevens, voor het grootste gedeelte van de trilogie.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here