Boekenfoyer Molokai – Guy Didelez

0
Boekenfoyer  Molokai - Guy Didelez

Met zijn nieuwe boek bij uitgeverij Pelckmans voert Guy Didelez ons naar Molokai, een van de Hawaïaanse eilanden in de Stille Oceaan op 21° noorderbreedte en 157° westerlengte.

‘Molokai of de tocht van Beeldschoon en Lieveling’ is een avonturenroman die handelt over een ziekte die zeer veraf en verdwenen lijkt te zijn, maar die in werkelijkheid zo dichtbij is: lepra. Het boek is oorspronkelijk geschreven voor jongeren, al sleept het verhaal je als volwassene ook mee, waarbij je heel wat wijsheden opsteekt.

Wist je dat ook nu nog officieel 210.000 leprabesmettingen per jaar worden vastgesteld, maar dat het in werkelijkheid nog veel meer is? Om de twee minuten hebben we een diagnose van lepra en om en bij de zes miljoen mensen leven met de fysieke en psychische gevolgen ervan. De besmetting gebeurt na langdurig contact door hoesten en/of niezen, waarbij druppeltjes vrijkomen, en de incubatietijd duurt gemiddeld vijf, soms wel twintig jaar. De ziekte begint met bleke vlekken op de huid die gevoelloos zijn en die verdwijnen en toch weerkomen. Zonder behandeling volgen open wonden, zweren, verminkingen, misvorming, aantasting van de zenuwen, verlammingen en blindheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat behandelingen, gedurende zes tot twaalf maanden moet je een reeks geneesmiddelen nemen, de wonden moeten uiteraard verzorgd worden, en bij verlamming of verminking kunnen chirurgische ingrepen of kinesitherapie een oplossing bieden. Damiaanactie met haar duizend vaste medewerkers wereldwijd, wil alle middelen inzetten voor preventie en genezing. Ze is actief in België, Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Didelez trekt alle registers open, zijn verhaal is heel mooi opgebouwd en het opzoekingswerk is fijn verwerkt in het geheel, zodat het een natuurlijke vaart behoudt. Zijn personages zijn levensecht, ze stelen je hart, omarmen je en gaan voor elkaar door het vuur. Van andere huiver je dan weer vanaf het moment dat ze ten tonele verschijnen. Macht, onmacht, het lot, het leven zoals het was op Molokai, gezien door de ogen van een meisje van veertien en filmisch verteld door de auteur. Kanani heet dat meisje, vertaald is dat ‘beeldschoon’. Ze is dat ook, maar ze vertoont de eerste symptomen van de ziekte en wordt opgespoord door premiejagers die besmette mensen op hardhandige manier naar Molokai voeren. Kanani moet haar familie achterlaten en wordt op een schip gezet naar het melaatseneiland. Ze maakt de tocht niet alleen, ze doet dat met verschillende mensen die ook besmet zijn, en met Kaipo. Kaipo is een jongen wiens naam ‘lieveling’ betekent. Kan het anders dan dat tussen hen een romance groeit? Alleen: eens het schip in de buurt van Molokai arriveert, woedt daar een verschrikkelijke storm …

Guy Didelez: ‘Ik ben aan het boek begonnen op vraag van de CEO van Damiaanactie. Veel motivatie was niet nodig, ik vond en vind pater Damiaan een indrukwekkende persoonlijkheid. Ik wilde het verhaal vertellen vanuit het standpunt van een Hawaïaans meisje, het is een mix geworden van een roman – de verhaallijn van Kanani en Kaipo – en de historische feiten rond Damiaan. Het boek is het eerste deel van een trilogie. Ik voelde immers al vlug dat ik een tweede en een derde boek zou nodig hebben om zowel de avonturen van Kanani en Kaipo als het leven op Molokai, en de verwezenlijkingen van pater Damiaan op het ‘eiland van de levende doden’ te beschrijven. De priester bouwde er kerken, ziekenhuizen en scholen om het bestaan van de melaatsen zinvol en draaglijk te maken. Na jaren werd hijzelf ook getroffen door de ziekte, waaraan hij uiteindelijk is overleden. Zowel Damiaanactie als de uitgever vonden het een goed idee om het verhaal in drie delen te schrijven. In het eerste komt Damiaan nog niet ten tonele, het gaat alleen over hoe Molokai was voor zijn komst. In de andere delen zal hij wel optreden en geraakt hij verweven in het verhaal van de jongelingen.'

‘Molokai’ heeft ons alvast heel erg kunnen boeien, we kijken uit naar de volgende delen van deze trilogie.

Molokai – Guy Didelez – Uitgeverij Pelckmans – Paperback 140 bladzijden
ISBN: 9789463833134

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here