Boekenbeurs, Books in Boxes en Boekenjagers

cultuur

De grote Boekenbeurs is ondertussen al aan zijn 82ste editie toe. Thema dit jaar is “Woord aan het woord”: de Boekenbeurs maakt dit jaar plaats voor het woord in al zijn vormen – gesproken, geschreven, getekend, gedrukt, gefluisterd, geschreeuwd en gehoord. Eigenlijk hoeft de Boekenbeurs geen introductie meer en daarom staan we stil bij twee leuke alternatieven om literatuur te ontdekken: Books in Boxes en Boekenjagers.

Boekenbeurs Je kan de beurs nog bezoeken tot zondag 11 november. Tegen dan kan je alweer een mooie voorraad leesvoer verzameld hebben om de herfst en de winter door te komen. Toch kan het ook anders. Heb je dit jaar geen tijd, zin, … om naar de Boekenbeurs te gaan? Dan zijn er gelukkig ook nog een aantal inspirerende en tegelijk avontuurlijke alternatieven!
Books in Boxes Het eerste alternatief dat onze aandacht verdient, is het fijne Books in Boxes. Via dat schattige initiatief kan je boeken halen in een heleboel ‘minibibliotheekjes’ die verspreid zijn over het hele land. Het idee komt uit de Verenigde Staten, waar in 2009 ‘Little Free Library’ opgestart werd. Die organisatie wil meer mensen laten lezen en boeken laagdrempelig beschikbaar maken voor een groot publiek. Dat doet ze door mensen aan te moedigen om hun “gelezen” boeken gratis aan te bieden aan andere lezers in de buurt.
Het idee werd begrijpelijkerwijs snel overgenomen over de hele wereld en dus ook in België. In de kleine houten kastjes van Books in Boxes (afgekort ‘BIB’ – toeval of niet?) kunnen mensen de boeken die ze niet meer willen houden achterlaten. Geïnteresseerden kunnen die boeken daarna gratis meenemen. Het systeem van een ‘echte’ bibliotheek dus, maar dan in het klein. In onze regio vind je een minibibliotheek aan de Zilverbeeklaan 61 in Mortsel. Neem zeker eens een kijkje!
Ben jij ook gepassioneerd door boeken en door lezen? Waarom dan zelf geen BIB beginnen? Het enige dat je nodig hebt is een houten kastje (of hout en een goede dosis handigheid). Hang het aan je gevel of zet het op straat, neem er een paar foto’s van en registreer je kastje bij Books in Boxes, dat je initiatief bekendheid zal geven via de sociale media. Succes (en plezier) verzekerd!
Boekenjagers Nog avontuurlijker is Boekenjagers. De kernzin van dit initiatief is: “Achtergelaten boeken in het wild – vang ze – lees ze – laat ze opnieuw los in de vrije natuur”. Het is dus de bedoeling dat je een gelezen boek “te vondeling” legt. Daarna post je een tip over de locatie van je achtergelaten boek op de Facebookgroep van De Boekenjagers. Zo kunnen andere boekenjagers op jacht gaan; als ze je boek gevonden hebben, mogen ze het uiteraard mee naar huis nemen en lezen. Zijn ze ermee klaar, dan verstoppen zij het boek op een andere plaats en begint de cyclus opnieuw. Wil je meedoen? Sluit je aan!
Of waarom niet alle drie de alternatieven combineren? Hoe meer boeken, hoe meer vreugd, toch? Meer info vind je op de websites van de Boekenbeurs, www.boekenbeurs.be Books in Boxes <www.booksinboxes.eu> en Boekenjagers <www.boeken-jagers.be>. Veel leesplezier!