Afbeelding
Bewegen op verwijzing

Bewegen op verwijzing

Gezondheid

Heeft je huisarts je aanbevolen om meer te bewegen? Wil je zelf graag meer bewegen, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Of vind je het gewoon moeilijk om vol te houden? Dan kan je huisarts doorverwijzen naar een bewegingscoach in de buurt.

Professionele coaching en een persoonlijk beweegplan

Een beweegcoach … iets voor jou?

Bewegen is gezond. Het kan ook aangewezen zijn om meer te bewegen wegens ziekte (zwaarlijvigheid, depressie, rugklachten …). Of preventief om klachten te voorkomen dus. Zit je te veel stil en wil je wel bewegen, maar weet je niet welke activiteit bij jou past? Dan kan je een beroep doen op een beweegcoach. Die stelt samen met jou een beweegplan op. Volledig op jouw maat en op je eigen tempo.

Hoe begin je eraan?

Je kan een afspraak maken bij de beweegcoach als je huisarts jou doorverwijst. Praat er dus over met je arts. Met je verwijsbrief neem je contact op met de beweegcoach en hopla, de eerste stap is gezet!

Hoe verloopt een sessie?

Afhankelijk van de gemeente waarin je woont, vindt de afspraak plaats in het gemeentehuis, buurthuis of op de sportdienst. Dicht bij jou in de buurt dus. Een sessie duurt ongeveer een uur en per jaar heb je recht op zeven uur coaching.

Tijdens de sessie zelf ga je niet sporten, maar bespreek je met de coach jouw situatie en interesses. De coach stelt jou activiteiten en bewegingen voor die je gemakkelijk volhoudt. Vaak zijn dat kleine aanpassingen in je dagelijkse leven zoals te voet naar de bakker, rechtstaand telefoneren, de trap nemen in plaats van de lift … Want vergeet niet: elke stap telt.

Samen met je coach bekijk je ook of er in jouw gemeente activiteiten en sporten zijn die bij je passen. Daarbij houdt de bewegingscoach rekening met je fysieke fitheid en met eventuele financiële drempels. Niet iedereen kan zich een sportabonnement permitteren.

Hoeveel kost een beweegcoach?

Bewegen op Verwijzing is een project van en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Daarom betaal je zelf maar 20 euro per uur. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je 4 euro per uur. Ook betalen sommige ziekenkassen een deel van de kosten terug.

Beweegcoach Sabine Lambers uit Mortsel

Sabine is kinesitherapeut en gerontoloog en werkt al drie jaar als beweegcoach binnen de Eerstelijnszone ZORA. Zo zette ze al tientallen mensen uit onze regio in beweging. Stap voor stap met een beweegplan op maat. En dat werkt.

De tekst gaat verder onder de foto.

Beweegcoach Sabine Lambers uit Mortsel

De sessies van Sabine vinden plaats in het Sportpark in Hove, in cc De Witte Merel in Lint, op het gemeentehuis van Kontich, in buurthuis Den Alf in Kontich, bij de dienst Burger & Welzijn in Boechout en in open lucht, bijvoorbeeld Fort 4 in Mortsel.

Nog niet overtuigd? Lees dan de getuigenis van Karima (32) ...

‘Vroeger zat ik altijd maar binnen. Ik voelde me niet goed en eigenlijk verstopte ik me een beetje. Mijn huisarts verwees me door naar Sabine. Die moedigde me aan om dagelijks buiten te komen. Nu heb ik een stappenteller en intussen behaal ik dagelijks meer dan 5000 stappen en minstens één keer per week zelfs meer dan 10.000 stappen! Ik voel me er goed bij om extra verplaatsingen te voet te doen. Ook tijdens de sessies gaan we meestal wandelen. Mijn dochtertje kan mee in de kinderwagen. Zo hoef ik niet voor opvang te zorgen. Sabine gaf me ook de tip om thuis op televisie een beweegprogramma te volgen. Zoiets kan ik gemakkelijk inpassen in het weekschema van mij en mijn gezin. Bewegen lukt me nu prima. De opvolgsessies helpen me om de nieuwe levensstijl vol te houden !’

Meer weten?

Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie over Bewegen op Verwijzing: https://www.vlaanderen.be/bewegen-op-verwijzing.

Of neem contact op met Sabine Lambers 0494 59 85 13 of zrm.sabine@bewegenopverwijzing.be of

??https://coachingsabine1.webnode.be/bewegen-op-verwijzing/

Afbeelding
Afbeelding