Belang

1

De voorbije verkiezingen hebben nogmaals duidelijk gemaakt dat het cordon sanitaire de bruistablet is voor een zieke democratie. Dat de traditionele politieke partijen en onze nationale pers zich verbazen over het verkiezingssucces en de sterke opkomst van extreemrechts is eigenlijk betreurenswaardig. Vooral omdat ze beide boter op het hoofd hebben. De partijen omdat ze zich voortdurend terugtrekken in de ivoren torens, gebouwd tussen de stellingen dat hun visie de enige zaligmakende is. De pers omdat ze iedere tegenstelling op de spits drijft, op zoek naar een geanimeerd debat dat kijkcijfers oplevert van een massa mensen die het vermogen niet bezitten om kritisch of genuanceerd voor zichzelf te denken.

Ondertussen zijn we wellicht onderweg naar een lange periode van onzekerheid met een ‘regering van lopende zaken’. Vlaams Belang zal op het einde van de rit ongetwijfeld weer buitenspel worden gezet. Zo dient deze partij opnieuw geen bestuursverantwoordelijkheid te nemen en kan ze vanuit de oppositie al haar tijd en energie besteden aan het verder opzetten van campagnes die haar grote gelijk kracht bijzet.

De klimaatopwarming, het migratieprobleem, de financiering van onze pensioenen en gezondheidszorg zijn enkele belangrijke problemen die zich stellen. Het is ondertussen overduidelijk dat we met deze uitdagingen voor de deur toe zijn aan een constructiever systeem om onze samenleving te besturen. Ons huidige systeem van democratie nodigt uit tot demagogie of volksmanipulatie. Wie hierin uitblinkt, krijgt macht ten koste van zijn of haar mededingers en dat draagt allesbehalve bij tot een beter leven voor heel de gemeenschap. Binnen dit systeem kunnen politici niet langer de rol opnemen van vertegenwoordigers van het volk.

Hoewel het in ieders belang is om dieper in te gaan op een ingewikkelde materie als het bestuur van een land, gemeenschap of samenleving, is deze column hiervoor te kort. Dit is slechts een poging om zoveel mogelijk mensen ervan bewust te maken dat we dringend toe zijn aan een nieuw model. Ik verwijs je graag naar een diepgaande analyse door Hugo Der Kinderen, voor wie ik immens veel respect heb.

Geen posts om weer te geven

1 REACTIE

 1. volstrekt akkoord met de geest van dit artikel van FIK Verbiest!
  het spijtige is dat we nog steeds geen echte democratie hebben!
  in echte democratie is iedereen ‘parlementslid’ en kan de burger(ij) het werkende verkozen parlement steeds afzetten/ontbinden en verkiezingen van de werkende parlementsleden uitschrijven.
  voorlopig moeten we het kennelijk noodgedwongen doen met het krot ( veredelde oligarchie ) waarmee we opgescheept zitten.
  zo snel mogelijk iedere burger formeel ook tot parlementslid benoemen is de beste oplossing.
  het stabiliseert ons systeem en de politiek wordt dan véél minder een toevluchtsoord voor ‘idioten’ en schuinsmarcheerders. het machtsmisbruik van vele beschermde beroepsgroepen moet geëlimineerd worden.
  de mensen die er nu zitten streven allerminst de belangen van de burgers, vrijheid, weldaad, overdaad, gezondheid en medemenselijkheid na.

  werkende parlementsleden en ambtenaren moeten de regering uitmaken, de helft verkozen ambtenaren en de helft verkozen werkende parlementsleden ( door de werkende parlementsleden zelf ).

  we zijn totaal in een crisis en waren dat al, wanneer krijgt men eindelijk wat meer en helderder inzicht?

  waar blijft een véél hoger minimumloon ( 3000 euro bruto per maand ), een hogere belastingvrije som ter hoogte van dit bedrag en een veralgemeend inkomen ( 60 procent van dit bedrag )?

  waar blijft de burger-arts?

  waar blijft het vermogensregister om misbruiken van belastingfraude/diefstallen/oplichting en machtsmisbruik en ‘stupidity/onkunde’ door belastingambtenaren tegen te gaan?

  waar blijft een overlijdensregister om de vele moorden door politici en bepaalde beroepsgroepen stop te zetten?

  het is duidelijk, ze willen geen echte democratie, want een groot aantal zit in uiterst smerige en duistere zaakjes die uitkomen als iedere burger parlementslid,… wordt.

  enkel propaganda-media beletten de waarheid zich beter te verspreiden.

  in een echte democratie verdient een werkend parlementslid ( 1/5000 mensen, 1/500 toezichthoudende parlementsleden ) slechts maximum tweemaal het minimumloon.

  men kan er dan enkel op vooruitgaan als het minimumloon stijgt.

  nu kunnen parlementsleden en bepaalde gemeente-en provincieraadsleden vaak 10, 20 jaar en langer leven en vaak royaal leven ( we spreken nog niet van de corruptie, diefstal en oplichting ) op kosten van de burger, gewoon omdat ze worden voorgedragen door een politieke partij.

  bovendien zijn regeringsprogramma’s uiterst ondemocratisch! dit is enkel een middel om de burger een aantal jaren trachten monddood te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here