Banen

0

Naar school gaan en studeren doe je niet zomaar. De inspanningen leiden naar een beroep, een werkplek en een salaris dat het leven leefbaar moet maken. Beroepen van gisteren doen het meestal niet meer. Vernieuwing en toekomstgerichtheid dringen zich op. Het onderwijs heeft dat begrepen, een beetje laat, maar toch. De meest ingrijpende aanpassing wordt nu geboden door de introductie van STEM in het secundair onderwijs. Science, Technology, Engineering en Mathematics. De term dient om de academische gebieden van exacte wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde te omschrijven. Er zijn meer en meer STEM-specialisten nodig. Toen wij onlangs vacatureteksten moesten samenstellen voor Engie Electrabel en Brussels Airport, wisten we niet wat we lazen. Wie wil werken op de dienst Compliance & Operations Continuity als Program Manager Landside of als BU GEN IS Network Senior Expert? De weg die ooit leidde naar het beroep van klerk, bediende, arbeider, onderwijzer en dokter staat niet meer op de landkaart. Beroepen en functies zijn constant in evolutie. Volgens futuroloogThomas Frey is 60% van de beste jobs voor de komende tien jaar nu nog niet uitgevonden. Goed nieuws voor wie vandaag niet meteen zijn keuze zou vinden in de actuele waaier van beroepen.

Grasduinen in rapporten van recruiters leverde dit droge lijstje op, een selectie van nu nog ongewone vacatures die u en ik binnenkort dienen in te vullen.

1 Bedrijfsdesorganisator – Grote bedrijven missen soms de pionierscultuur en de georganiseerde chaos die bij start-ups heerst. Daarom kunnen ze een expert inhuren die de hiërarchische structuren overhoopgooit, met het oog op meer creativiteit en innovatie.

2 Stadsherder en verticale tuinier – Onze steeds groenere steden vragen om stedelijke varianten van typische plattelandsberoepen. Herders laten hun kudde grazen in parken en naast waterlopen en verticale tuiniers kweken gewassen tegen de gevels van gebouwen.

3 Nanomedicus – Deze gezondheidsexpert waakt over het bacteriële en hormonale evenwicht in ons lichaam. Hij maakt gebruik van geavanceerde monitoringstechnieken en op maat gemaakte micro-implantaten.

4 Digitale ontgiftingstherapeut – De digitale informatiestroom kan al snel tot een overload leiden en zo is het goed om af en toe een offline pauze in te lassen en afstand te nemen van je scherm. Een detoxspecialist helpt je daarbij om de afkickverschijnselen te beperken.

5 Belegger in alternatieve munteenheden – De bitcoin en andere virtuele munten krijgen steeds meer voet aan de grond. Dat opent de deuren voor speculanten op zoek naar alternatieve investeringen.

6 Digitale leven-en-doodmanager – Een expert in digitale archivering kan erover waken dat je onlineactiviteiten meer gestructureerd verlopen, zodat je nageslacht na je overlijden een netjes geordend en beheersbaar overzicht van jedigitale leven in handen krijgt.

7 Dronebestuurder – Drones worden voor militaire doeleinden gebruikt, maar ook commerciële bedrijven zoals Amazonzijn van plan om ze in te zetten. Om al dat vliegende tuig in goede banen te leiden zal er nood zijn aan flink wat bestuurders.

8 Experts in 3D-printing – Tegen 2026 zal iedereen een 3D-printer hebben, maar om complexere objecten te ontwerpen en te printen, zullen we een beroep doen op specialisten. Virtual reality coaches zullen ondertussen de meest verbluffende virtuele werelden creëren.

Of wil u toch simpelweg gaan voor het beroep van ‘bejaardenverzorger’, waaraan een immense behoefte bestaat?

Marc van Riel

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here