Afbeelding
Ariadne - Jennifer Saint

Ariadne - Jennifer Saint

cultuur

De langverwachte debuutroman van Jennifer Saint is meteen een denderend succes. Ariadne is een prachtige hervertelling van één van ’s werelds bekendste mythes: die van Theseus en de Minotaurus. Met deze roman geeft Saint een stem aan de vergeten vrouwen uit de Griekse mythologie, die geterroriseerd worden door wispelturige, kleinzerige goden en “heldhaftige” mannen. Reis mee naar de parelwitte stranden van de Griekse eilanden en maak kennis met de echte heldinnen!

In Kreta wordt een abominabel wezen geboren, nadat koning Minos Poseidon in het harnas heeft gejaagd: Asterion, beter bekend als de Minotaurus. Asterion ontpopt zich tot een bloeddorstig wezen, waardoor Daedalus de opdracht krijgt een vreselijk labyrint te bouwen waar de Minotaurus wordt opgesloten. Koning Minos, die de schuld voor de dood van zijn zoon bij Athene legt, eist elk jaar 7 Atheense jongens en 7 meisjes als offer. Zij worden het labyrint ingestuurd als voedsel voor de Minotaurus. Prinsessen Ariadne en Phaedra groeien op met deze gruwel en beslissen dat er eindelijk iets aan gedaan moet worden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, met een dictator als vader en een ronddwalend monster onder het paleis. Nadat Theseus - de prins van Athene - zich vrijwillig als offer aanmeldt in een poging de Minotaurus te doden, wordt Ariadne meteen halsoverkop verliefd en ziet ze haar kans. Samen met Phaedra verslaan ze de Minotaurus en verraden de zussen hun vader en land. Hun verdere plannen gaan echter niet zoals verwacht.

Jennifer Saint blaast op een betoverende manier de epische mythe weer nieuw leven in. Ze slaagt erin weg te blijven van oppervlakkigheid en zet complexe, boeiende karakters neer die geregeld aan de gevoelige snaar trekken. Hoe meer je leest, hoe meer je een band ontwikkelt met Ariadne en Phaedra en mee juicht, lacht en weent. Die lyrische nauwgezetheid zet ze voort in haar levendige beschrijvingen over de Griekse eilanden (en zelfs de duistere onderwereld van Hades), waardoor je je echt even op een strand waant. Saint beperkt zich ook niet tot het verhaal van Ariadne en de Minotaurus; de hele roman is doorweven met een pantheon aan goden en mythes, zoals Daedalus en Icarus, Medusa, de 12 werken van Herakles en het verhaal van de amazones en Hippolytus. Al deze verhalen maken Ariadne nog meer de moeite waard.

In Ariadne spelen de vrouwen de hoofdrol, waardoor we een unieke kijk op de Griekse mythen krijgen. We kennen de verhalen over de Olympische goden en helden zoals Herakles, maar welke rol speelden de vrouwen? In de klassieke oudheid moesten vrouwen vooral mooi wezen en zwijgen en werden ze uitgehuwelijkt als politieke strategie. Ariadne probeert zich echter los te maken van deze genderrol en haar eigen lot te bepalen. Ze vertelt ons hoe vrouwen elke keer opnieuw het onschuldige slachtoffer worden van goddelijke wreedheid en het patriarchaat. Denk maar aan bv. Leto, die gestraft wordt door Hera omdat Zeus er vrolijk op los vogelt. Ariadne is zich hiervan al heel snel bewust; nadat vader Minos Poseidon onteert, moet moeder Pasiphaë het ontgelden. Gelukkig leert ze ook snel hoe waardevol vrouwelijke vriendschappen kunnen zijn en hoe je er kracht uit kunt putten. Terwijl Ariadne zich omringt met liefde, leren we hoe Phaedra zich in een liefdeloze situatie ontpopt tot een intelligente vrouw en zelfs een zekere machtsfiguur wordt. Zo zie je maar, als je hard genoeg vecht en in jezelf gelooft, kan je je voorbestemming veranderen. Al zullen de Schikgodinnen het misschien niet zo graag hebben.

Als ik verneem dat er een roman over Griekse mythologie uitkomt, ben ik er steeds als de kippen bij. De feministische aanpak die de laatste jaren zo populair is, doet me alleen maar juichen. Deze mythen kunnen echt wel weerzinwekkend zijn, toch beschouw ik ze als perfecte zomerliteratuur. Elke keer is het weer even heerlijk wegdromen naar Griekenland! Op Saints tweede roman (vermoedelijk over Elektra) is het nog even wachten, maar ondertussen kan je je tegoed doen aan boeken zoals Circe (Madeline Miller), De stilte van de vrouwen (Pat Barker), Penelope (Margaret Atwood) of de Engelstalige romans van Nathalie Haynes.