Antwerpen herdenkt legendarische Olympische Spelen 1920

0
Antwerpen herdenkt legendarische Olympische Spelen 1920

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Antwerpen gaststad was voor de Olympische Spelen. Vooral op het Kiel zijn er nog altijd overblijfselen te vinden die naar deze manifestatie verwijzen. Het district Antwerpen organiseert daarom een heel jaar lang tal van interessante (sport)evenementen. Iedereen wordt uitgenodigd om ook in zijn buurt of omgeving activiteiten met een olympische insteek te organiseren. Zij komen dan in aanmerking om financiële en/of logistieke ondersteuning te krijgen.

Antwerpen mocht in 1920 de Olympische Spelen organiseren. Er namen maar liefst 2600 atleten uit 29 verschillende landen deel. Enorm fier dat Antwerpen nog steeds de enige Belgische ‘olympische’ stad is, pakt het district Antwerpen uit met een olympisch eeuwfeest met loop- en fietswedstrijden, sport- en buitenspeeldagen, seniorenwandelingen en competities tussen dienstencentra.

Oproep

Inwoners die het al voelen kriebelen bij het horen van de term Olympische Spelen zullen zich dit jaar volledig kunnen uitleven. Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport, roept iedereen op om samen activiteiten te organiseren. Iedereen kan bijdragen aan een spetterend olympisch feestjaar. Dat kan gaan over het organiseren van een sportactiviteit met een nieuwe of oude olympische discipline, het in de verf zetten van de olympische geschiedenis, een theatervoorstelling of een eigen kunstproject, … Alle ideeën zijn welkom, zolang er maar een olympische invalshoek is.

Via het participatieplatform (olympischespelen.antwerpen.be/doemee) kunnen inwoners van het district hun activiteit indienen. Na goedkeuring kunnen ze financiële en/of logistieke ondersteuning krijgen om hun idee uit te werken.

(lees verder onder de foto)

De officiële affiche van de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen, waar de voertaal toen nog Frans was.

Olympische Zomerspelen 1920

Toen Antwerpen de organisatie van de Olympische Spelen van 1920 toegewezen kreeg, was dit een zeer bijzonder moment voor een stad die zopas de Eerste Wereldoorlog overleefd had en de kans kreeg zich internationaal in de kijker te plaatsen. Vandaag zou de organisatie van zo’n wereldevenement financieel niet meer mogelijk zijn voor een stad zoals Antwerpen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het Olympisch Comité de organisatie zou laten organiseren in de hoofdstad, maar Brussel had geen interesse en geen middelen.

De organisatie van 1920 was overigens een overweldigend succes. Tegenwoordig worden de zomer- en winterspelen in aparte steden gehouden. In 1920 was dit nog niet aan de orde en werden alle olympische disciplines in Antwerpen afgewerkt.

(lees verder onder de foto)

De Belgische ploeg won in 1920 goud op de Olympische Spelen. De ploeg bestond voornamelijk uit spelers van Union, Daring en Verviers, maar ook de Antwerpenaren Fierens en Larnoe (Beerschot) en Bastin (Antwerp) waren van de partij. België won toen met 5-0 forfaitcijfers van Tsjecho-Slowakije.

· Schaatsnummers werden afgelegd in het ‘Palais de Glace’ in de Henri Van Heurckstraat.

· Boks- en worstelnummers vonden plaats in de feestzaal van de Dierentuin.

· Atletiek kwam aan bod in het voetbalstadion op het Kiel (thuishaven van Beerschot).

· Naast het voetbalstadion werden negen tennisbanen aangelegd.

· De zwemwedstrijden werden afgelegd in het zwembad Wezenberg, dat toen nog niet overdekt was.

· Roeiwedstrijden vonden plaats op het kanaal van Willebroek.

· De wielrenners konden gebruikmaken van de velodroom op de grens Wilrijk-Edegem.

Financieel waren de Olympische Spelen in 1920 in Antwerpen geen succes. De toegangsprijzen waren te hoog voor een bevolking die karig met geld omsprong na de ontberingen van de Eerste Wereldoorlog. Bovendien was de affiche niet altijd even aantrekkelijk voor het grote publiek. Zo mochten bij de wielrenners alleen de amateurs deelnemen, beroepsrenners waren toen nog niet toegelaten.

Ter afronding: België behaalde niet minder dan 26 medailles tijdens de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen. België werd zelfs olympisch kampioen voetbal.

Wat staat ons te wachten?

Antwerp Night Marathon – Precies honderd jaar na de olympische marathon van 1920 krijgt Antwerpen opnieuw een marathon: de Antwerp Night Marathon. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 12 september 2020 en wordt een avondmarathon die een parcours volgt dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt.

De start en de finish van de avondmarathon zijn gepland rond het evenementenplein bij de vernieuwde Scheldekaaien Sint-Andries. Het parcours loopt eerst doorheen de olympische wijk van het Kiel en gaat vervolgens naar het centrum, het Zuid, Berchem, Zurenborg, Borgerhout, Park Spoor Noord, het havenhuis en het Eilandje om terug te keren naar de startplaats via de Grote Markt en de Suikerrui.

Voor deze avondmarathon kan men zich nog altijd inschrijven via www.antwerpnightmarathon.be.

Olympisch monument – De olympische ringen zullen ook een definitieve plaats krijgen in de stad. Burgemeester De Wever wil dat het een nieuw herkenningspunt wordt voor Antwerpen, een publiek landmark dat blijvend aan 1920 en 2020 zal herinneren. Om het spannend te houden zal de stad pas op een latere datum bekendmaken waar dit herinneringsmonument zijn definitieve plaats krijgt.

(lees verder onder de foto)

Zo zag de ingang van het Beerschotstadion eruit in 1920. Voor de voetbalfinale waren niet minder dan 35.000 mensen aanwezig en in de omliggende straten krioelde het van mensen die geen toegang meer kregen.

De meeste aandacht voor de jubileumviering zal naar het Kiel gaan, dat met postnummer 2020 de symboliek van 100 jaar in zich draagt en omdat de Olympische Spelen van 1920 zich vooral op het Kiel afspeelden.

Daarnaast zijn er verschillende burgerinitiatieven die de steun van het stadsbestuur krijgen. Speelstraten zullen omgetoverd worden tot sportstraten of –pleinen. Zodra alle activiteiten bekend zijn, zullen wij deze zeker onder de aandacht van de lezers brengen.

Antverpiade – Ook het Nationaal Kampioenschap voor Filatelie ‘Antverpiade 2020’ staat in het teken van de honderdste verjaardag van de Olympische Zomerspelen in Antwerpen. Dit kampioenschap voor postzegelverzamelaars heeft plaats in Antwerp Expo op 28, 29 en 30 augustus 2020.

Foto boven: De opening van de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen gebeurde in aanwezigheid van koning Albert en de toenmalige stadsbestuurders.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here