Angst

2
Angst

Een mooi acroniem van Automatisch Negatieve Gedachten Systematisch Toelaten is ‘ANGST’. Deze omschrijving voor angst biedt enkele interessante voordelen. Omdat we al wekenlang in de ban zijn van een agressieve, onzichtbare vijand moeten we kritisch omgaan met de informatie die ons overspoelt. Wie alle ‘nieuws’ voor waar aanneemt, krijgt ‘automatisch’ uiterst ‘negatieve gedachten’. We kunnen deze toelaten en zelfs voeden, waardoor ze steeds meer ruimte innemen in onze belevingswereld. Wie negativiteit een centrale plaats geeft, voelt zich niet lekker in zijn vel. Het gevolg zijn vaak lichamelijke klachten of symptomen, die men meestal bestrijdt zonder de dieperliggende oorzaak aan te pakken.

Denk positief

Met ‘ik denk, dus ik ben’ legt de Franse filosoof René Descartes (1596-1650) een belangrijk fundament voor de westerse filosofie. Maar worden we ook niet vaak datgene wat we voortdurend denken te zijn? Uiteindelijk zijn we voor iedereen anders, maar de basis van wie we zijn -en hoe we ons daarbij voelen- blijft toch steeds sterk bepaald door ons zelfbeeld. Wie overtuigd is van zijn of haar ‘waardeloosheid’, omarmt de minste kritiek als een bevestiging en lacht elk compliment weg als een misplaatste grap. Een positieve mindset bereik je door je geest te voeden met positieve gedachten en de impact hiervan op je immuunsysteem is enorm.

Verzet je

Dat angst een goede raadgever is, maar een slechte leermeester mag ons aanzetten tot voorzichtigheid. We dienen zorgzaam te zijn en verantwoord om te springen met onze eigen gezondheid en vooral met die van onze naasten. Angst kan echter zodanig onredelijke proporties aannemen dat onze zin om te leven wordt ondermijnd. Het is ieders individuele verantwoordelijkheid om zich hiertegen te verzetten. Ja, we leven in onzekere tijden, maar die hebben we nog gekend en overleefd. Ja, heel wat mensen hebben nood aan medische zorg. Gelukkig leven we op één van de beste plekken ter wereld wat dit betreft. Ja, mensen overlijden door toedoen van COVID-19. Dat doen ze ook aan influenza en het betreft veelal mensen met een beperkte levensverwachting. Ja, het virus is besmettelijk. Dat zijn heel wat andere ziektes ook en het overgrote deel van wie besmet wordt, maakt antistoffen aan en geneest.

Laat angst ons niet in een persoonlijke lockdown plaatsen, die ons van alle levensvreugde berooft nog voor we onze laatste adem uitblazen. We moeten ons op een verstandige en georganiseerde manier verzetten, zowel tegen het virus zelf als tegen zijn impact op ons dagelijkse leven.

Geen posts om weer te geven

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here