‘Als je kinderwens onvervuld blijft’

0

Het was een openhartige getuigenis van Studio Brusselpresentatrice Roos Van Acker, enkele weken geleden op de nationale radio. Anderhalf jaar geleden werd ze zwanger, maar na negen weken volgde een miskraam, of een “zwangerschapsverlies”, zoals ze het zelf liever noemt. Met deze onthulling maakt ze deel uit van een nieuwe campagne van Kinderwens Expertisenetwerk, een vzw die volwassenen met een kinderwens begeleidt.

Taboe

Vandaag is het de beurt aan ons, millennials, om ‘kindjes te kopen’. Velen van ons hebben er al een, twee, drie, … Anderen (nog) niet. Soms kiezen we bewust, soms zijn het omstandigheden die ervoor zorgen dat we kinderloos zijn. Hoe graag we onszelf ook ‘vrij’ en ‘onafhankelijk’ noemen, hoe opstandig we ook worden als iemand ons in een keurslijf probeert te dwingen, toch is de druk om te conformeren aan een traditioneel beeld vaak pervers groot. Zo blijft het taboe hardnekkig bestaan.

“Ik heb altijd wel kinderen gewild, maar ik heb eerst gekozen voor mijn carrière, en na al die jaren vond ik dat het toch tijd was”, getuigt Roos. “Ik was van de eerste keer zwanger, en ik was zo blij, maar na 9 weken ging het fout. En dan leg je de schuld bij jezelf. Je gaat zoeken wat er fout is aan je lijf dat het niet gelukt is.”

Roos geeft aan dat praten haar heeft geholpen om het verlies stilaan te verwerken. Eerst met haar partner, daarna met vriendinnen en later met haar familie. “Toen bleek dat héél veel vrouwen te maken krijgen met een zwangerschapsverlies. ‘Miskraam’ is zo een vervelend vies woord, ‘mis’, het is fout. Ik schrok daar best van, dat het zoveel vrouwen overkomt, en dat er zo weinig over gesproken wordt.”

1 op 7 Vlamingen

Het probleem is effectief groter dan je misschien zou denken. Eén op zeven Vlamingen, oftewel ongeveer 15%, is ongewild kinderloos. Dat lijdt vaak tot wat de vzw Kinderwens ‘schaduwverdriet’ noemt – ogenschijnlijk gaat het goed met je, maar vanbinnen draag je de pijn altijd mee. Op het moment waarop je beseft of beslist dat je dan toch geen kinderen zal krijgen – maar ook al tijdens de periode die aan dat moment of aan de uiteindelijke vervulling van je kinderwens voorafgaat, komt je hele leven plots in een ander perspectief te staan. Wat je voor je leven voor ogen had, komt op de helling te staan of verdwijnt, wat kan leiden tot grote onzekerheid. Een gevoel van controleverlies, relatieproblemen, schuldgevoelens, angst, depressies en meer kunnen op hun beurt het gevolg daarvan zijn.

Ook MNM-presentator Tom De Cock en zijn man Maarten waren een tijdlang ongewenst kinderloos. Uiteindelijk adopteerden ze hun dochtertje Jasmijn, maar de procedure die daaraan voorafging, was voor hen bijzonder zwaar en mentaal slopend en leidde voor Tom bijna tot een depressie. Maar ook veel single mannen en vrouwen die vrezen dat ze nooit papa of mama zullen worden, kunnen het bijzonder moeilijk krijgen.

Kinderwens Expertisenetwerk

Shanti Van Genechten, vroedvrouw van opleiding en Indische adoptiedochter van Belgische wensouders, richtte zeven jaar geleden samen met professor Lode Godderis de vzw Kinderwens op. De vzw wil, naar eigen zeggen, ouders met een kinderwens op maat voorbereiden, ondersteunen en begeleiden. Ze bouwt ook aan een netwerk van zorginstellingen, hulpverleners en educatief medewerkers en deelt haar expertise en ervaring via vormingen voor (jong)volwassenen. Een belangrijk deel van haar missie bestaat uit het vergroten van het draagvlak voor de kinderwens in onze maatschappij.

De vzw vraagt nu meer aandacht voor de preventie van het zogenaamde ‘schaduwverdriet’. Want terwijl we hoog scoren op het vlak van fertiliteitsbehandelingen, zijn we bij de slechtste leerlingen van de klas als het aankomt op psychologische begeleiding van kinderloze ouders. De bespreekbaarheid blijft te laag, het taboe te groot en de drempel naar hulpverlening te hoog. Men pleit er onder andere voor om psychologische hulp voor wensouders te laten terugbetalen. Shanti en Lode publiceerden bovendien pas een zelfhulpboek, ‘Als je kinderwens onvervuld blijft’. Daarmee willen ze concrete handvaten aanreiken om om te gaan met de stress en het verdriet.

Heb je zelf een kinderwens die nog niet vervuld is en zoek je informatie of steun? Neem een kijkje op de website van Kinderwens Expertisenetwerk vzw, kinderwens.org.

JV – Mensen zijn Media

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here