Afscheid als richting

0

Hoewel bij ieder afscheid het leven gewoon doorgaat, nadert de dag waarop wijzelf de laatste trein op moeten. Op de tijdlijn van de eeuwigheid is een mensenleven slechts een onbeduidend puntje en toch schuilt in ieder van ons het verlangen om van ons leven iets te maken dat de moeite waard is. Maar hoe bepaal je wat werkelijk waardevol is? Hoe stel je een soort plan op? Hoe weet je welke route je levensweg dient te volgen?

Je eigen grafrede

De Amerikaanse auteur Stephen R. Covey adviseert om jezelf in te beelden dat je naar je eigen afscheidsviering gaat. Je ontmoet er heel wat familie, vrienden, kennissen, collega’s, … die je een laatste groet komen brengen. Enkele mensen met wie je een innige band had, nemen het woord en ieder beschrijft vanuit zijn of haar eigen rol hoe hij/zij jou als mens heeft ervaren. Schrijf nu zelf neer wat jij zou willen dat deze mensen vertellen. Uiteraard zullen je partner, zoon of dochter andere accenten leggen dan je beste vriend, je baas of je favoriete collega op het werk. Toch kunnen zij elk vanuit hun eigen rol en beleving een beeld schetsen van jou als mens.

Relaties geven betekenis

Of we nu sociaal of asociaal, introvert of extravert zijn, de betekenis van ons bestaan vindt haar oorsprong in onze relaties met anderen. Onze persoonlijkheid ontwikkelt zich niet in een vacuüm; wel door de contacten die we hebben met andere mensen. Deze relaties kunnen ons veel voldoening geven, kunnen conflicten zijn die ons zorgen baren of alles wat zich daartussen situeert. Daarom is de kwaliteit van de contacten met mensen die jou het meest nabij zijn een uitstekende barometer om te bepalen hoe betekenisvol je leven is.

Credo met plaats voor dromen

Nu je perfect weet hoe jij wil dat jouw dierbaren zich jou herinneren, heb je een goede leidraad die richting geeft aan je leven. Beschouw het als een eigen credo, een blauwdruk van ‘een leven vol betekenis’ waarin jij gelooft! Voeg echter ook je eigen stukje toe aan de grafrede. Niemand kent namelijk al je dromen en verlangens. Ook de relatie die je onderhoudt met jezelf, is een belangrijke en waardevolle bijdrage aan de persoon die je bent.

Wat is jouw credo en welke dromen koester je? Kom uit de kist … en ga ervoor!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here