Afbeelding

AFRIKAKORPS in opmars

cultuur

We hebben er een paar jaar op moeten wachten, maar eind juni verschijnt dan eindelijk het eerste deel van AFRIKAKORPS, de nieuwe reeks van OLIVIER SPELTENS, tekenaar van De hel van het Oostfront.

Olivier Speltens is in het Brusselse Ukkel in 1971 geboren. De Tweede Wereldoorlog, en dan vooral de luchtvaart in die periode, heeft hem altijd gefascineerd. Hij droomde er al lang van om daaraan een verhaal te wijden. Als striptekenaar is Speltens een product van de zogenaamde ‘Robbedoesschool’, maar finaal heeft hij gekozen voor een realistische tekenstijl, verwant aan die van tekenaars als Marini, Guarnido, Gibrat, Moebius en Romain Hugault.
Heldhaftige piloten
Meteen na de Tweede Wereldoorlog moest plots elk stripweekblad een reeks hebben die zich in de lucht afspeelde en waarin heldhaftige piloten centraal staan. Robbedoes was er als de kippen bij met Buck Danny, een spannende avonturenreeks die dan nog helemaal pro-Amerikaans, anti-Japans en vol oorlogsretoriek zat, een instant succes. Het weekblad Kuifje reageerde met Dan Cooper, een door Albert Weinberg geschreven en getekende reeks over een Canadese militair en ruimtevaarder. Andere stripbladen konden niet achterblijven en lanceerden Tanguy en Laverdure. Het Nederlandse stripblad Eppo lanceerde in 1977 een eigen pilotenreeks: Rud Hart van de Vlaming Gilbert Declercq die zijn reeks omschreef als “de burgerversie van Buck Danny”.
Dichter bij ons staan de tekenaar Romain Hugault en scenarist Yann met hun Tweede Wereldoorlogreeks Angel Wings. Hieruit blijkt onder meer dat Hugault een groot liefhebber is van vliegtuigen en vrouwen (zie zijn Pin-Up Wings).
Hel van het Oostfront
In tegenstelling tot veel andere luchtvaartstrips maken de strips van Speltens niet exclusief deel uit van de geallieerde Anglo-Saksische strijdkrachten en hebben zijn helden vaak niet de Amerikaanse, maar de Franse, Duitse, Russische en zelfs Japanse nationaliteit!
Van zijn Hel van het Oostfront verschenen tot dusver vier delen.
  1. De Russische winter (die in 1942 Russen en Duitsers in een ijskoude wurggreep houdt)
  2. De grootmacht ontwaakt (De nederlaag bij Stalingrad en de teleurgang van het zesde leger van maarschalk Paulus hebben het Duitse leger een vreselijke slag toegebracht, maar het leger van Kessler leeft nog …)
  3. Verschroeide aarde (Een indringende blik op de oorlog, waarin velen hun jeugd en onschuld hebben opgeofferd. Het is herfst 1943. Het Duitse leger begint de lange terugtocht naar het vaderland. De eerste nederlagen volgen.)
  4. Wij waren mensen (Februari 1945. Duitsland ligt in puin. In een laatste poging de Russen te stuiten blazen de Duitsers alle bruggen over de Oder, de grens tussen Duitsland en Polen, op.)
Afrikakorps en Rommel
En nu Afrikakorps. In het eerste deel, Battleaxe, landen op 14 februari 1941 de Duitsers in Tripoli (Libië) nabij de 5th Light Division. De 15de Pantserdivisie zal daar één maand later landen. De situatie is kritiek en het leger vertrekt (na een training van vier weken) onmiddellijk richting El-Agheila om op de Engelsen te jagen. De Britten overschatten de Duitse troepen en worden al snel uit El-Agheila verdreven. Op 4 april wordt Bengazhi ingenomen, waardoor luitenant-generaal Erwin Rommel vrij spel krijgt om Tobruk aan te vallen.
Tekenaar OLIVIER SPELTENS heeft het plan opgevat na dit eerste deel nog twee delen aan het Afrikakorps te wijden.
Zij verschijnen bij Silvester Strips: www.silvesterstrips.com voor meer informatie en/of bestelmogelijkheden.