Afbeelding

Basisovertuigingen ... dynamischer dan we denken!

Fik blogt

De basisovertuigingen omtrent hoe het leven in elkaar zit, bepalen grotendeels ons menselijke handelen. Uiteindelijk is het leven een aaneenschakeling van keuzes die we maken en het oordeel over welke keuze de beste is, hangt voornamelijk af van onze overtuigingen. Inzicht in de manier waarop deze zich vormen, is dan ook enorm belangrijk om tot bewuste en constructieve keuzes te komen. Wie niet voldoende bewust kan kiezen hoe hij of zij reageert op de uitdagingen die het leven stelt of op de opportuniteiten die het biedt, voelt zich vroeg of laat het slachtoffer van omstandigheden.

De basisovertuigingen die een mens zich eigen maakt, zijn als het ware de software van het brein. Deze basisprogrammatuur kan men opdelen in een vijftal ingrediënten, waarvan ervaringen primordiaal zijn. Hoe dieper een ervaring ons beroert of zelfs traumatiseert, hoe rigider de overtuiging. Imitatie van ouders, leeftijdsgenoten, idolen en andere ‘opvoeders’, heeft eveneens een niet te onderschatten impact op onze overtuigingen. Wie zijn verstand gebruikt om het brein te analyseren, komt snel tot de vaststelling dat de mens is uitgerust met een instrument dat even fascinerend is als complex. Rationele overwegingen zijn met voorsprong de meest constructieve bouwstenen voor gezonde basisovertuigingen. Bovendien stellen ze de mens in staat om de overige programma’s te onderzoeken op hun waarde(n). Een niet te onderschatten ingrediënt is het eigen belang of het belang van de groep of gemeenschap waarmee men zich identificeert. Niemand hoeft ver te zoeken naar voorbeelden die elke logische redenering onder de tafel vegen ten voordele van eigen belang. Het sluitstuk van de geprogrammeerde basisovertuigingen, is de ‘cognitieve dissonantie’, een gevaarlijk virus in de programmatuur van ons brein. Bij een gebrek aan de discipline om via logische en gezonde basisovertuigingen tot gewenst gedrag te komen, past de mens zijn overtuigingen aan conform zijn gedrag. Op de domeinen waarop dit betrekking heeft, stagneert dan ook zijn of haar ontwikkeling.

Zich nu en dan bezinnen over zijn basisovertuigingen, stelt de mens in staat om zijn of haar leven in eigen handen te nemen. En dat is uiteindelijk de enige plek, waar het thuishoort. Ik hoop dat bovenstaande informatie u bewust maakt van het belang van de rede en van de addertjes onder het gras, die haar belagen.

Bron: gesprek met Hugo Der Kinderen

Fik.verbiest@periodiekske.be