Afbeelding
4 oktober - Werelddierendag

4 oktober - Werelddierendag

Maatschappelijk

Voor echte dierenvrienden is het elke dag Dierendag, maar naar aanleiding van die ene grote Werelddierendag vandaag willen we even stilstaan bij de minder voor de hand liggende diensten die ontwikkeld zijn voor baasjes die een kleiner sociaal vangnet hebben. Vandaag fietsen we door drie initiatieven die je zou moeten kennen. Al is het maar om anderen te helpen wanneer zij het nodig hebben.

Dierenhulp Poezewoef Wilrijk

Dierenvrienden die het door omstandigheden in hun leven financieel niet breed hebben, kunnen terecht bij vzw Poezewoef. De hulp waarin die vzw voorziet, bestaat uit meerdere diensten. Zo is er de Dierenvoedselbank, want dagelijkse voeding voor een huisdier is voor veel mensen een flinke hap uit het budget. Poezewoef tracht dieren en hun baasjes samen te houden door hen wekelijks een honden- of poezenvoedingspakket aan te bieden. Ze voorzien ook spullen die nodig zijn bij de dagelijkse behoeften van het dier. Bovendien staan ze hen bij met dierenartskosten.

Het sociale aspect is ook een belangrijk doel van de vzw. Mensen uit hun sociaal isolement halen en laten kennis maken met anderen is een wekelijkse activiteit. Je kan dan gezellig een babbeltje slaan met andere gelijkgestemden en een lekker kopje koffie of thee drinken.

Deze vzw kan alle steun gebruiken. Materialen of voedsel zijn dan ook zeer welkom. Omdat het een initiatief uit de buurt van De Passant en Periodiekske is, vinden we dit absoluut het vermelden waard op Werelddierendag!

wilfreepoezewoef.com

Lifeline Call For Animals

Er zijn in ons land steeds meer alleenstaanden die geen of nauwelijks sociale contacten hebben, geen familie meer hebben (of er al jaren geen contact meer mee hebben) of om wat voor reden dan ook niet meer aan het sociale leven deelnemen.

Als deze onverwacht thuis overlijden en niet snel gevonden worden, wat gebeurt er dan met de dieren? Dit is een grote bekommernis voor veel alleenstaande ouderen.

De initiatiefnemer heeft bedacht dat er toch een eenvoudig en doeltreffend systeem mogelijk zou moeten zijn om dierenleed door gebrek aan voedsel en water bij overlijden van een alleenstaande te voorkomen. Hij ontwikkelde een geautomatiseerd systeem dat simpel en doeltreffend is en een garantie biedt dat het huisdier tijdig gevonden en verzorgd wordt.

Het enige wat de deelnemer moet doen is om de dag reageren op een (geautomatiseerde) telefoonoproep, vervolgens op verzoek de ‘1’ indrukken en dan ophangen. Bij niet-reageren zal de oproep na een uur meerdere keren worden herhaald. Wordt er dan nog niet opgenomen, dan belt Lifeline Call For Animals met de contactpersoon die door de deelnemer is opgegeven. Die gaat dan naar het adres van de deelnemer. Bij ontbreken van contactpersonen zal Lifeline For Animals zelf iemand van een steunpunt inschakelen. Hoe dan ook, iemand zal dezelfde dag op het adres poolshoogte gaan nemen.

Je kan aan de organisatie doorgeven hoeveel dieren je hebt, welke voeding ze nodig hebben, waar die te vinden is en wie de dieren zal opvangen. Zij zorgen er allemaal voor.

lifelinecallforanimals.nl

Animal Assisted Projects vzw

Bij AAP vzw zetten ze zich - samen met vele vrijwilligers - in op Aallez, Aamaai en Aahzo, drie projecten waar de relatie tussen mens en dier centraal staat. Zo willen ze samen het welzijn van mens én dier in onze samenleving verhogen.

Het project Aallez stelt altijd de zorg voor een dier centraal. Ze koppelen een huisdier aan een plusbaasje die er overdag voor zal zorgen.

In het project Aamaai focust AAP zich op het contact tussen dier en mens. Zo willen ze een positieve bijdrage leveren aan het mentale en emotionele welzijn van de bewoners van woonzorgcentra en therapeutische centra.

In het project Aahzo zetten ze zich in op het welzijn van dier en mens in de ruime zin van het woord. Ze delen hun expertise en ervaring via advies en vormingen over verschillende thema’s.

AAP vzw gelooft dat in elk van deze drie projecten mensen en dieren een positieve, persoonlijke en sociale impact zullen ervaren en gelukkiger zullen worden. Kortom: AAP is aaibaar voor mens en dier!

www.aapvzw.be