121 ‘Proeven’ als God naast Frankrijk

0
121 ‘Proeven’ als God naast Frankrijk

Dit is het verhaal van bijzondere lekkernijen uit de Westhoek. Van eigen grondstoffen verwerken tot een eindproduct tot de innovatieve invulling van een rijke streektraditie die bijdraagt aan de circulaire economie. Van een delicaat koekje dat al 125 jaar ontelbare fijnproevers verleidt over de hele wereld. En van een abdijbier dat er eigenlijk geen is.

In het Jules Destrooper Bezoekerscentrum in Lo wandel je letterlijk door de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen. Met plezier ‘zoetjesaan’ ouder worden door wijsheid en ervaring. Spilfiguur Jules Destrooper start in 1885 zijn bakkerij in Lo. Om zich te differentiëren gebruikte hij in zijn koekjes allerlei specerijen. Het flinterdunne amandelbrood is het begin van zijn succesverhaal en is nog altijd het succesvolste exportproduct. In 1890 komt daar de natuurboterwafel bij, nu het bekendste product uit het assortiment. Kenmerken zijn het grote ruitjespatroon en de initialen J.D. De blikken met statiegeld, die tot 1980 gebruikt worden, zijn vandaag echte collector’s items. De innovatieve verpakking met luchtdichte folie garandeert versheid tot 12 maanden. ‘Kwaliteit boven alles’ was en is de rode draad, samen met het gebruik van natuurlijke ingrediënten uit eigen streek. In 2006 wordt ‘Jules Destrooper’ erkend als streekproduct Westhoek. De centrale productie bevindt zich in Ieper, en een deel van de oude vestiging in Lo doet nu dienst als bezoekerscentrum. Wandel tussen de oude baktoestellen, bekijk een film over de huidige productie en test je kennis op verschillende interactieve manieren. Na corona gaat ook het proeverijgedeelte opnieuw open.

www.julesdestrooper.com

Ga je van Lo richting Veurne? Stop dan zeker in Oeren. Het is niet meer dan een gehucht, toch is het je bezoek zeker waard. De Sint-Apolloniakerk is een beschermd monument met errond een Belgische militaire begraafplaats uit Wereldoorlog I. Verder bij de Lovaart, tussen Veurne en Alveringem, ligt Kaasboerderij De Beauvoordse Walhoeve: een paradijs voor liefhebbers van ambachtelijke kaas. Het familiebedrijf, vandaag gerund door de zesde generatie, was vroeger een klassiek gemengd veebedrijf en is sinds 1986 gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Niet minder dan 180 koeien zorgen voor de melk die verder gevaloriseerd wordt tot kaas, boter of karnemelk. Ook desserts en roomijs behoren tot het gamma. De voeling met de klant is ijzersterk. De hoeve volgt de korte keten dan ook volgens het boekje: alles van begin tot einde gebeurt op de boerderij. Het resultaat is een streekkaasassortiment om ‘u’ tegen te zeggen! Met kaas gerijpt in Brugse Zot, paterskaas en zachte brie. En met namen als ’t Zandmanneke en ‘Anne-Marie Selderie’. Die laatste is een boerenkaas met selder, genoemd naar de kaasmaakster. Dat alles vind je achter de toonbank van de hoevewinkel.

www.beauvoorde-walhoeve.be

Kom je in het weekend door Alveringem en heb je trek in een hemels ijsje? Dan moet je bij ‘La Glace de Fie’ zijn (Sint-Rijkersstraat 24). De ijskoude delicatesse draagt het label 100% West-Vlaams Streekproduct. An Sofie ‘Fie’ Goderis richtte het ijssalon op in 2015. Ze bestempelt zichzelf als een trotse boerendochter en studeerde aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar ze nu ook lesgeeft. Haar grootouders waren zeer creatief in de keuken en haar ouders hebben een melkveebedrijf in de buurt. Daar haalt An Sofie de melk die ze pasteuriseert en verwerkt tot roomijs en ijstaarten (ijstaarten alleen op bestelling). Acht klassieke smaken – in een potje of in een hoorntje – doen jonge en volwassen zoete mondjes helemaal wegsmelten. Voor al haar producten werkt An Sofie samen met lokale fruitboeren. Voor wandelaars en fietsers een ommetje waard, deze ‘crème de la crème’!

https://nl-be.facebook.com/laglacedefie/

Poperinge is dé hopstad van België. Het Hopmuseum aan de Gasthuisstraat is het ideale startpunt voor je ontdekkingsreis door de hop- en bierwereld in de Westhoek. In dit statige gebouw stond vroeger de stadsschaal om de hop te wegen en te keuren. De geschiedenis van de teelt, de oogst en de verwerking wordt op drie verdiepingen mooi in beeld gebracht. Aan de hand van filmpjes zie je hoe het vroeger was en hoe het er nu aan toegaat. De collectie van oud hopmateriaal spreekt tot de verbeelding en dompelt je verder onder in de hopcultuur. Op de gelijkvloerse verdieping is een gigantische collectie van meer dan 2500 Belgische biersoorten! Ze zijn ingedeeld volgens provincie en op de digitale biertafel kan je elk bier opzoeken.

www.hopmuseum.be

Even buiten Poperinge ligt Watou met zijn befaamde Sint-Bernardusbrouwerij. In tegenstelling tot wat velen denken, en al lijkt het soms op een bedevaartsoord: dat is geen abdij en ze brouwen geen trappist! Een van de redenen: het verhaal van Sint-Bernardus leest als een magische thriller. De trappisten van de Mont des Cats-abdij, net over de grens, ontvluchten begin 1900 Frankrijk, dat de scheiding tussen kerk en staat definitief invoert. Hier in Watou, aan de Trappistenweg, zetten ze hun kaasmakerij verder. Als ze in 1934 weer vertrekken, neemt een West-Vlaams broederpaar die van hen over. In 1941 vraagt de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren hen om bier te brouwen voor het commerciële circuit van de abdij. Daaruit volgt in 1946 een licentieovereenkomst. Die wordt in 1992 met de oprichting van ‘de goddelijke paraplu’ ATP (Authentic Trappist Productlabel) stopgezet. Alleen bieren, gebrouwen binnen de muren van een abdij, mogen dat label dragen. Troebele jaren volgen voor Sint-Bernardus, met veel onzekerheid en moeizame pogingen om een goede doorstart te maken met hetzelfde bierassortiment onder de merknaam Sint-Bernardus. Dan waait er een nieuwe wind door de hopvelden. Passie, een traditioneel product en af en toe een ‘gelukske’ maken dat de groeicurve gestadig stijgt. Vandaag produceert Sint-Bernardus maar liefst 45.000 hectoliter of een equivalent van 13 miljoen 33cl-flesjes! Met de opening van de nieuwbouw enkele jaren geleden zet de brouwerij een volgende stap en heeft nu vier pijlers om uit te spelen. Guesthouse Brouwershuis beschikt over tien kamers (voor 26 gasten) en samen met de fietsverhuur is het een perfecte uitvalsbasis om de streek te ontdekken. De nieuwe brouwerijwinkel is een ware ‘speeltuin’ voor de liefhebbers van de ‘hemelse nectar’. Verder zijn er de brouwerijrondleidingen en de meeting- en eventlocatie. Het paradepaardje is ‘Bar Bernardus’, de rooftoplocatie met een 360 graden panorama op hopvelden, het Heuvelland en Frans-Vlaanderen. Geniet hier van de gastronomische specialiteiten met een spectaculair uitzicht. Voor 2022 werkt men gretig achter de schermen voor de viering van 75 jaar Sint-Bernardus met onder meer de opening van een ‘Bier Experience’, die op termijn de rondleidingen vervangt.

www.sintbernardus.be

Lombarts-Calville begint twintig jaar geleden met de productie van sappen, én met de aanplanting van biologische hoogstamboomgaarden. Hier tonen ze aan dat op een andere manier aan landlouw doen, toch leefbaar kan zijn. Lombarts-Calville heeft heel de keten in eigen handen. Voor 90% werken ze met appelen, het sap wordt alleen gepasteuriseerd. Een artisanale cider zit ook in het gamma. Kleinfruit (framboos, braam) vriezen ze door het verschillende oogsttijdstip in en verwerken ze in het najaar samen met de appels. De productie gaat naar de horeca, dorpswinkels, boerderijwinkels en restaurants.

www.tuinsappen.be

In de Westhoek liggen de lekkernijen voor het rapen en veel smaakcombinaties zijn een voltreffer. Zoek je nog een fijn adres om te overnachten in Ieper? Het Albion Hotel is de perfecte uitvalsbasis voor de streek. Het ligt op nog geen 200 meter van de Grote Markt en heeft een privéparking. Op zaterdagmorgen is het markt in Ieper en daar kan je nog meer lekkers ontdekken. De Beauvoordse Walhoeve staat er met zijn kazen en de Diksmuidense boterkoeken zijn ook een proeftest waard.

www.albionhotel.be

Tekst en foto’s: A. Charrin

Alle teksten van A. Charrin, gepubliceerd in 't Periodiekske, kan je ook lezen op de website www.allkindsofeverything.be.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here