Verdwijnen van fosfor baart wetenschappers grote zorgen

Nieuws

De voorraad fosfor op aarde raakt stilaan uitgeput. Een team internationale wetenschappers, waaronder professor Ivan Janssens van de Uantwerpen, gaat de impact van het probleem wereldwijd onderzoeken. Het project, IMBALANCE-P genoemd, krijgt 13,6 miljoen Europese steun. 

‘Onder leiding van professor Josep Penuelas zullen we de veranderingen in de verhoudingen tussen koolstof, fosfor en stikstof in de verschillende ecosystemen op aarde onderzoeken’, verduidelijkt biologie-professor Janssens. ‘Hierbij willen we nagaan wat de impact is van het onevenwicht tussen deze elementen voor het leven op aarde en de gehele samenleving. Fosfor is schaars, maar essentieel voor het leven op aarde. Het is bijvoorbeeld aanwezig in DNA, celmembranen, enzymen en botten. Daarnaast wordt het gebruikt in meststoffen en draagt zo dus ook bij tot de voedselvoorraden voor de steeds groter wordende bevolking. Maar waar koolstof en stikstof in overvloed aanwezig zijn, is de fosforvoorraad eerder beperkt waardoor hij de komende eeuw stilaan uitgeput zal geraken. Jammer genoeg  kan fosfor niet kunstmatig worden aangemaakt.’ 

‘We zullen nagaan hoe de verschuivingen in de verhoudingen tussen koolstof, fosfor en stikstof de biodiversiteit, het klimaat en de landbouw zullen bëinvloeden. Daarnaast zullen we bekijken welke impact het toekomstige tekort aan fosfor zal hebben op de voedselveiligheid en willen we de nieuwe technieken voor de voedselproductie helpen ontwikkelen.’ (EM)